IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се по нова методика за финансиране на болниците

Основен критерий при плащане по клинични пътеки ще е нивото на компетентност на заведенията

10:51 | 27.09.13 г.
Работи се по нова методика за финансиране на болниците

Върху нов механизъм за справяне с дълговете на болниците работят екипи от Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и мениджърите на лечебните заведения.

Той предвижда справяне с дълговете чрез различно заплащане на различните типове болници, обясни министър Таня Андреева в интервю за БНТ.

„Предлагаме болниците, в зависимост от нивата на компетентност, които имат, да имат различно разплащане по съответните клинични пътеки. Всяка болница ще трябва да представи собствен план за действие с цел укрепване състоянието на лечебните заведения от финансова гледна точка“, поясни Андреева.

Ще бъдат въведени ясни критерии, по които лечебните заведения ще сключват договори с касата. А ангажимент на държавата ще бъде да се погрижи за тези болници, които са структуроопределящи и през които минават повече от 80% от пациентите – университетските, областните и общинските болници, каза министърът.

Андреева посочи, че е наследила от предишното ръководство държавни болници, чиито дългове са в общ размер 320 милиона лева, като просрочията са близо 90 милиона лева.

„Най-сериозни поражения върху здравната система са били нанесени в последните четири години. Общите задължения на болниците, които са се натрупали за този период, са повече от половин милиард лева“, каза Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още