IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Ще бъде намален броят на болниците с договор с НЗОК

Просрочените дългове на лечебните заведения почти са се утроили от 2009 г. досега

09:05 | 14.08.13 г. 11
Андреева: Ще бъде намален броят на болниците с договор с НЗОК

Болниците работят при тежко недофинансиране на дейността и това ще продължава, ако бъдат разкривани още болници по неясни критерии, обясни в ефира на БНТ здравният министър Таня Андреева.

Тя обясни, че ресурсът на здравната каса остава относително постоянен през годините, а в същото време се увеличава броят на болниците, които работят с институцията. Едно от решенията на този проблем е да бъде намален броят на болниците, които ще сключат договор с Националната здравно осигурителна каса (НЗОК). „Вероятно това ще стане още от следващата година”, заяви Андреева.

Здравният министър коментира, че още от следващата година Министерството на здравеопазването ще започне да плаща пълните здравни вноски на децата. За останалите групи, чиито вноски се поемат от държавата, думата има Министерството на финансите.

„ГЕРБ открадна 1,4 млрд. лева от здравната каса”, категорична беше Андреева. "Тези пари бяха предвидени за реформа на здравната система, оборудване на болниците и заплати, но вместо това бяха взети от бюджета на НЗОК и вкарани в републиканския бюджет", посочи още министърът.

В края на годината ще бъде открита болницата в Девин, но в нея ще се извършва базова дейност, не високотехнологично лечение. „Не може всяка болница да има техника и оборудване на топ ниво”, допълни здравният министър. Болницата в Девин е лечебно заведение, от което има нужда, и от него не може да се изисква печалба. По тази причина и държавата ще поеме задълженията му.

Данните на здравното министерство показват, че високотехнологичните болници имат най-големите дългове. Затрудненията в сектора са се задълбочили през последните четири години, отбеляза още Андреева. Тя посочи данни, че през юни 2009 година задълженията на лечебните заведения са били 36,5 млн. лева, а сега са почти 90 млн. лева.

На този етап обаче няма достатъчно средства в бюджета за болничния сектор. Заложени са цели, за които няма предвидени пари, допълни Андреева.

Тя е поискала поне 15 млн. лева от актуализацията на бюджета за дейности, които са планирани – майчина и детска помощ, както и програми като „Искам бебе”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Вместо да се намаляват болниците, да се подобри контрола за разходване на средствата. Сметната палата да вземе да направи одит на големите длъжници - защо и как са задлъжнели.....Преди няколко месеца бях в две болници докато намерят точна диагноза за моя проблем. Няколко ненужни скъпи изследвания и манипулации. Следва изписване където навскякъде се подписваш на лист, с посочени какви медикаменти са използвани при лечението и колко дни си бил настанен.. и понеже имам представа от медицина... имаше няколко лекарства, които не бяха използвани, а нощувките - по план - "не може колкото си лежал, а по стандарта" (т.е. с 2 повече). Колкото до финансиранията по държавното инвитро т.е. програма "Искам бебе" - трима мои познати се "оредиха" след "стимулиране", въпреки че отговаряха на социалните критерии.... и инвитрото и на тримата стана от 2ри или 3ти път... т.е. държавата плати 7 инвитро за 3 бебета... това ако беше частна клиника, доктора да е излетял..Данъкоплатеца да му мисли.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 10 години
Ще останат тези, които точат качествено и се отчитат на правилната партийна каса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 10 години
Ще останат тези, които точат качествено и се отчитат на правилната партийна каса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
neo777
преди 10 години
Каквото и да правят, както и да го мислят няма да стане. По сега действащата система с една здравна каса няма да го бъде здравеопазването! Никой от тия които си плащат здравните вноските не е съгласен с неговите пари да се лекуват неосигурени лица. Ако има няколко здравни каси ще има конкуренция между самите каси за осигурени лица, а също така и конкуренция между болниците за да предложат реални цени за лечение и да сключат договори за лечение на повече заболявания с възможно повече здравни каси. Сега в момента заради липса на реална пазарна среда има клинични пътеки, които са недофинансирани, но и има пътеки които са надценени в пъти- тоест плащаме прекалено!!! Пари има, просто не се разпределят правилно, монополът на НЗОК в този случай носи повече вреди отколкото ползи. А по въпроса за принудителното събира смятам, че трябва да се търси решение в рамките на закона, щом общината може да си изкара изпълнителен лист и да си търси несъбраните данъци и такси, що и НЗОК да не може!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 12
data
преди 10 години
То мания *** тая ме вбеси сутринта по канала - това с ограниченията на болниците веднага ми заприлича на легналите полицаи : понеже КАТ не си върши работата , аз да си чупя колата ! Та понеже НЗОК не и дреме за народната пара - орицата да няма къде да отидат и да пътуват с километри ! А това че намаленото предлагане моментално ще напълни докторските джобове в избраните болници е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 11
bgMan
преди 10 години
Идеологията им не работи и самите те се убедиха, че каквото и да пишат само по-лошо става. Сбирщина от национални предатели, мафиоти и престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 10 години
ха-ха-ха-ха партийната команда - вместо да цъкате минуси вземете напишете нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 18
data
преди 10 години
Абе аз ли нещо не вдявам *** по принцип повече болници , повече конкуренция , по качествени услуги . Тая кокошка ми обяснява че ще ограничи предлагането което учебникарски значи - по високи цени и по лоши услуги !Това че Касата не може да контролира болници не би трябвало да ощетява пациентите което неминуемо ще се случи ако се ограничи предлагането . Тия *** (доктори) който ги слагате за министри защитават само собствените си интереси - НА ДОКТОРИТЕ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 16
bgMan
преди 10 години
*** ползващи безплатно здравно по няколко пъти в седмицата трябва да се намалят. Или да им се отреже лесния достъп до безплатно здравно.Незабавно! Ако не, ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
mnz
преди 10 години
Освен че трябва да се намали броя на болниците с договори към НЗОК, този брой трябва да се съобрази с броя населението, т.е. за всяка област да има брой на болниците които могат да имат договори. Защото сега огромната част от болниците са в най-големите градове и в столицата, в забутаните региони болници почти няма. А хората и в тези региони плащат здравни вноски, но насреща почти нищо не получават, получават вместо тях столичаните които имат огромен брой болници в столицата, поддържани с парите на целия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още