IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ход е план за насърчаване производството на електромобили у нас

Секторите с висок иновационен интензитет са приоритет в политиката на кабинета, заяви заместник-министърът на икономиката

16:10 | 27.09.13 г.
В ход е план за насърчаване производството на електромобили у нас

Приоритет на икономическата политика на правителството са секторите с висок иновационен интензитет, в които се вписва и електрическата мобилност. Те осигуряват дългосрочен и устойчив растеж на икономиката, но ориентиран с грижа към околната среда, а от там и по-висок жизнен стандарт на хората.

Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, която даде началото на Националната конференция "Електрическа мобилност 2013", съобщиха от пресцентъра на министерството.

От Министерския съвет е разработен и приет Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства в България за периода 2012-2014 г., който вече се изпълнява, се посочва в съобщението.

Предстои и сформирането на междуведомствена работна група, която да разработи дългосрочен стратегически документ за развитието на устойчивата мобилност. Приоритетно място в него ще заема електрическата мобилност.

„България има шансове да заеме своето достойно място в бъдещото производство на електромобили – ние имаме добри традиции, разполагаме с подготвени кадри. Усилията ни за осигуряване на икономическа стабилност, ниските данъци и подобряващата се бизнес среда също благоприятстват такава перспектива. Споделяме и виждането на силно развитите в индустриално отношение държави-членки на ЕС, че при добро управление, електрическата мобилност може да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и растеж на икономиката през следващите години“, заяви зам.-министър Янева.

На форума са били представени и конкретни проекти, по които бизнесът, общините и образователните институции в България си партнират успешно за развитието на електрическата мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още