IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Пенчев: Проблемите в енергетиката остават и за предстоящата зима

Гражданите все още срещат проблеми да разчетат сметките си за ток, смята омбудсманът

09:24 | 03.10.13 г.
<p>
	Омбудсманът Константин Пенчев Снимка: <em>БТА</em></p>

Омбудсманът Константин Пенчев Снимка: БТА

Проблемите в енергетиката, изкарали хората на протести през февруари тази година, все още не са решени и ще останат и за новия отоплителен сезон. Това заяви омбудсманът на България Константин Пенчев тази сутрин пред БНТ, коментирайки няколко "наболели" за обществото теми през последните седмици.

Пенчев заяви, че въпреки голямото обществено недоволство през миналата зима, все още липсва ясна за обикновените хора методика за изчисление на потреблението на ток. Той посочи, че  фактурите, които се разпространяват от енергоразпределителните дружества, все още са неясни са гражданите.

"Смениха формата на сметката, хората не могат да видят спад в сметките си, дори им се струва че виждат увеличение, защото не могат да се ориентират във фактурите", обясни той.

"Предупреждавам и институциите, и ЕРП- та - трябва да бъдат много подробни в сметките, защото и най-малкото нещо може да "взриви" хората", каза още омбудсманът.

Остават и измервателните уреди, или така наречените топломери, които по думите на Пенчев  няма как да дадат ясна представа на всеки потребител за изконсумираната от него енергия.

"Остава и такса "сградна инсталация", допълни омбудсманът, който заяви, че и тази зима хората ще имат спорове кой краде енергия, кой си плаща редовно, а това допълнително ще нагнети обстановката в страната.

"Битката у нас  е граждани срещу институциите. Никой не може да ме убеди, че това е обратното. И протестиращите, и контрапротестиращите искат прозрачно управление, просто едните смятат, че това управление може да го даде, а другите, че не може", обясни Пенчев.

По повод преустановяването на аналоговия сигнал и гражданите, останали без цифров сигнал в страната, Пенчев бе категоричен, че държавата е трябвало да помисили за това много по-рано.

"Държавата наистина иска да направи добро с цифровизацията. Но не знам защо го правим по такъв начин, че да си кажем "абе, не си искам помощта". Не можеха ли социалните работници да занесат декодерите на социално слабите?", заяви той.

По негови думи още от самия старт на цифровизацията държавата е знаела, че ще има хора, "останли в сянка". "Не знам защо лицензията за мултиплексите не бе договорена да бъде 100%. Социално слабите в по-малките села в момента буквално нямат никаква връзка със света", уточни той.

Той заяви, че получава сигнали от много граждани в България, които нямат достъп до телевизия. Обикновено това са хора от малки населени места, където гражданите са най-бедни и не могат да си позволят кабелна телевизия.

"Цифровизацията беше неизбежна, но се оказа, че избоще не сме готови", категоричен бе омбудсманът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още