IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 300 хиляди младежи у нас са без работа

Всеки шести от безработните млади над 20-годишна възраст никога не е започвал работа

17:47 | 03.10.13 г. 2
Близо 300 хиляди младежи у нас са без работа

Реалният брой на безработните млади хора у нас е 3-4 пъти по-висок от официално обявения. Близо 300 хиляди младежи са без работа, докато Агенцията по заетостта отчита, че те са около 75 хиляди. 

Това заяви ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите д-р Томчо Томов по време на семинар, свързан с ролята на бизнеса в борбата с младежката безработица, съобщават от Българска стопанска камара (БСК).

Близо 46% от безработните млади хора са повече от една година без работа. А всеки шести от безработните млади над 20-годишна възраст никога не е започвал работа.

"Безработицата “пълзи” от селата към градове и от необразованите към образованите с все по-бързи темпове“, коментира Томов. Той допълни още, че безработните младежи с висше образование са 23,4% от всички регистрирани безработни висшисти, а делът на безработните младежи без квалификация и специалност е 62%. По данни на БСК близо половината от регистрираните безработни млади хора са с основно или по-ниско образование.

Демографската картина у нас продължава да създава притеснения за включването на младите хора на пазара на труда. Само през 2012 г. 12 150 души са напуснали България, от които 70 на сто са младежи.

Според Томчо Томов решаване на проблемите с младежката заетост могат да се търсят в ускорено създаване на работни места за хора с ниска квалификация, промяна на трудовото законодателство, реформа в професионалното образование, промяна в модела на финансиране на университетите, както и в усъвършенстване на стажантските програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Да нещастникът, Ако ти се бе родил на подаАко ти бе израстнал в колибаАко ти бе гладен непрестанноАко си ял само буклуциАко си нямал кой да се грижи за теб и да ти дава това от което си имал нужда докато си бил беззащитен Ако си ходел бос и си нямал обувки, а не учебнициИ ти *** жадно за мъст щеше да се ровиш в болкука сега и нямаше да си ходел на училищеЗнеш ли, Може и да ти се случи да се ровиш по кофитеАко такива мизерници в душите тласкат родината ми все по-в дясноТи си увреден в мозъка и там няма място за апатия и разбиране и съчуствие... няма място дори за нормална мисъл. В твоя мозък има място само за теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още