IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът скоростно прие мерките за борба с младежката безработица

Ще се субсидират работодатели, които наемат младежи без значение от образованието и квалификацията

14:07 | 03.07.13 г. 4
Парламентът скоростно прие мерките за борба с младежката безработица

След като вчера парламентарната социална комисия гласува на първо четене мерки за борба с младежката безработица, днес те бяха одобрени и в пленарна зала.

Предложенията са разписани в два проекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаването на заетостта. Единият е внесен от Сергей Станишев и група народни представители от Коалиция за България, а другият – от Антон Кутев и група народни представители също от „червените“.

Преди второто четене в комисия двата законопроекта ще бъдат обединени в един.

Предложението на Станишев предвижда на работодателите, които наемат безработни младежи до 29 години със средно и висше образование и без трудов опит, да им се покриват 30 на сто от разходите за осигуровки за първите 6 месеца, 50 на сто за следващите 6 месеца и 75 на сто за последните 6 месеца.

Работодателите освен това ще бъдат задължени да продължат договорите на наетите лица за поне още 12 месеца след изтичането на мярката.

Бизнесът обаче вчера, когато мярката се обсъждаше от социалната комисия, възрази на този ангажимент и поиска продължаването на трудовия договор да се обвърже с разпоредбите в Кодекса на труда и работодателите да продължат взаимоотношенията си само с младежите, които са изпълнявали съвестно задълженията си.

В тази връзка може да се очаква предложението да бъде преработено.

Друга мярка предвижда да се предоставят субсидии на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи на длъжности, съответстващи на придобитата от тях квалификация за период от 6 до 18 месеца, като размерът й ще нараства от 30 на сто за първите шест месеца на 50 на сто от седмия до дванайсетия месец включително и 75 на сто за оставащия период.

Заложена е и мярка за насърчаване наемането на младежи до 29 години с основно и по-ниско образование и без квалификация за обучение на конкретно работно място под ръководството на наставник. Предлага се да се субсидира възнаграждението на наетите лица, както и на наставника.

С измененията се регламентира и изплащането на стипендия за участващите в мотивационно обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Похвално е, че сегашните правителство и парламент са решили да се справи с младежката безработица. Досега ГЕРБ само залъгваха младите с някакви стажове уж по европрограми, които Дянков едностранно прекрати (поради липса на средства в бюджета) още преди да са изтекли сроковете им!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Димитър Сотиров
преди 10 години
Станишев,Има младежка безработица поради това, че вдигнахте пенсионната възраст с Бойко. Вдигнахте я, защото не можете да плащате пенсии. Не можете да плащате пенсии, защото похарчихте парите,които кандидат-пенсионерите са събирали 30-40 години за ПЕНСИИ!!! Пенсионерите сега си натискат задниците по работните си места - за да набират години за пенсия, а младежите са безработни. Това е истината и ти и "седенкаджията" и сие я знаете много добре. И хората я знаят тая истина. Какви закони, какъв бизнес, какви идиотщини правите? Пари намери, пенсионирай хората - да се отворят работни места за младите. Кой да ви плаща крадените пенсонни фондове, бе? Бизнеса ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още