fallback

Д. Стойнев: Облагането с 30% може да направи цената на зеления ток по-поносима

Дали ще бъде възприет този подход и какъв ще е данъкът предстои да се дискутира, включително и с представители на ВЕИ сектора, каза енергийният министър

17:47 | 09.10.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въвеждането на 30-процентен данък е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима, но има и други варианти, заяви днес при изслушването си от членовете на парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, информира БТА.

„Истината е, че цената на зелената енергия е прекалено висока и непосилна за българските граждани“, заяви министърът. Той посочи, че е постъпило предложение от НЕК приходите от енергията, произвеждана от ВЕИ, да бъдат обложени с 30-процентен данък и така да се компенсират разходите за тази енергия. Дали ще бъде възприет този подход, дали ще се въведе 30% или 20% данък, всичко това предстои да се дискутира включително и с представители на ВЕИ сектора, обясни Стойнев пред депутатите.

Той отбеляза, че фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100% от произведената от тях енергия. Той обаче подчерта, че страната ни вместо да се опита да внедри зелени производства в предприятията и в жилищните домове за собствено ползване, е позволила на чуждестранни инвеститори да се възползват от законодателството ни и да построят огромни фотоволтаични паркове, ставайки по този начин милионери. Само през 2012 г. са инсталирани 860 мегавата зелени мощности и страната ни вече е изпълнила поетия ангажимент за енергия от фотоволтаици до 2020 година.

По думите му е възможно да не бъде налаган данък, а ВЕИ мощностите да влязат в балансиращи групи на свободния пазар и да заплащат такси за „небаланс“ - тоест за енергията, която са заявили, но не са произвели, поясни  министърът.

Той информира депутатите, че предстоят и промени в законодателството, свързано с топлоенергетиката - топлинните счетоводители ще бъдат задължени да унифицират уредите си, така че клиентите на топлофикациите да могат да сменят фирмата за дялово разпределение, без да си сменят уредите. В абонатните станции в сградите пък ще може по желание на собствениците да се монтира допълнителен уред за по-точно измерване на доставената енергия, посочи Стойнев.

Председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай обяви, че на извънредно заседание на комисията утре ще бъдат обсъдени всички предложения за промени в топлоенергетиката съвместно с представители на топлофикационните дружества.

Драгомир Стойнев отказа да коментира както пред депутатите, така и пред журналисти, казуса "Белене", за да не повлияе върху арбитражното дело. Той каза само, че „подготовката за делото върви добре и няма притеснения за арбитража“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
fallback