fallback

Премиерът: Съкращенията ще са различни в отделните звена

Надявам се за всички е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо, коментира Пламен Орешарски

17:14 | 13.10.13 г. 8

Пламен Орешарски Снимка: архив Reuters

„В проектобюджета за следващата година предвиждаме икономия на текущата издръжка, което предполага и оптимизиране на административни структури. Това в никакъв случай не означава механично 10%”, заяви министър-председателят Пламен Орешарски днес. Той поясни, че процентът за ведомствата ще е различен. Той отбеляза, че очаква да чуе мнението на секторните министри, тъй като те имат най- добра представа кои звена работят добре, кои се припокриват и ще направят съответните предложения за подобряване на работата. „Надявам се за всички е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо”, каза още министър-председателят.

В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен спонсор на ФЛАГ. Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро, които ще бъдат изцяло на разположение на фонда за новия програмен период, обяви премиерът, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Днес Пламен Орешарски бе на посещение в област Търговище, където се срещна с областния управител и кметове от района.

„Ангажирани сме с този проблем”, отбеляза премиерът в отговор на въпрос за ситуацията с водоснабдяването в Омуртаг.

Освен тази тема по време на срещата с представителите на местната власт бяха обсъдени проблемите в отделните населени места, фискалната децентрализация, възможностите за по- голяма финансова автономност на местните власти. Дискутирано е било усвояването на еврофондовете и собствеността върху някои обекти на централни ведомства, които са важни за развитието на отделните населени места. Премиерът изтъкна, че вероятно част от по- общите по характер проблеми ще се разискват и в Албена на голямата среща на Сдружението на общините, на която той също ще присъства. По-късно през деня, при посещението в Шумен, Орешарски коментира и възможността за изплащане на допълнителни средства за пенсионерите в края на годината. „Би ми се искало да има коледни добавки за пенсионерите, но още е рано да правим обобщение на изпълнението на бюджета за тази година”, обясни той. Помолен да коментира твърденията, че има опасност през 2014 г. да не се усвои нито лев от европейските фондове, премиерът отбеляза: „Не се хващайте на такива новини. Това практически не е възможно, тъй като през 2014 г. и 2015 г. се доусвояват средства по отминаващата финансова перспектива”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
fallback