fallback

Анелия Клисарова: Делегираните бюджети на училищата ще бъдат оптимизирани

Децата на бежанци ще учат в български училища, заяви образователният министър

10:30 | 15.10.13 г.

Делегираните бюджети на училищата категорично няма да отпаднат, но ще бъдат оптимизирани. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНТ. Според плановете на министерството училищата с по-добри постижения и резултати ще получават повече пари.

Клисарова обясни за кои училища ще бъдат отделени допълнителни средства. Това са по-отдалечени учебни заведения, или пък такива, в които учат деца с по-специални нужди. Целта е учителите да получават достойни, мотивиращи заплати, обясни Клисарова.

Тя за пореден път поиска за образование да бъдат отделени 4% от  БВП в Бюджет 2014. "Така ще се докаже, че образованието е приоритет. Трябва да наблегнем на ИТ технологиите, а за това са нужни средства", коментира още министърът. Тя допълни, че образователното министерство е амбицирано да въведе електронен дневник и електронен бележник и това може да стане в близките 5 години.

Клисарова припомни още, че в Министерството на образованието се разработва програма, която да мотивира младите хора да кандидатстват педагогика.

"Не говорим само за социални придобивки, които да се предоставят на младите учители. Въвеждаме професията "стажант-учител", който да получава възнаграждение, докато учи", допълни просветният министър.

Тя отново повтори тезата си, че за да се реши проблемът с младежката безработица, трябва да се стимулира обучението в професионалните гимназии. Затова ще се въвежда т. нар. „дуална работна среда“ – обучение и съпътстващ го стаж.

На въпрос от какви специалисти се нуждае бизнесът образователният министър отново посочи - шлосери, заварчици и асансьорни техници. Тя допълни, че министерството вече е изготвило няколко анализа по региони, за да се прецени от какви специалисти имат нужда фирмите. Анализите са изготвени съвместно с Българска стопанска камара (БСК).

Децата на бежанци ще учат в български училища, но преди това 6 месеца трябва да изучават български език, каза още Клисарова. Засега родителите на 138 деца са заявили желание да ги пратят на училище.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 11.09.22 г.
fallback