fallback

Данък "лихва" да се намали с 2% за следващата година, предлага БСП

Целта е в края на мандата данъкът да се нулира, като се намалява постепенно всяка година

12:15 | 18.10.13 г. 10

Депутатите от левицата ще внесат предложение между първо и второ четене на Закона за облагане на доходите на физическите лица през 2014 г. т. нар. данък "лихва" да бъде намален от 10 на 8 процента. Това съобщи пред журналисти в парламента Корнелия Нинова от „Коалиция за България“, цитирана от БТА.

Тя обясни, че целта е в края на мандата на правителството този данък да се нулира, като се намалява постепенно всяка година.

Според Нинова чрез Бюджет 2014 и данъчните закони се изпълняват голяма част от ангажиментите на левицата, дадени по време на предизборната кампания.

Едно от големите обещания е увеличаване на приходната част с над 1 милиард лева, като това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и оптимизиране на работата на приходните агенции. „За пръв път са поставени ударения върху социална политика, образование, икономически растеж и развитие на регионите“, коментира Нинова.

Корнелия Нинова повтори, че за 2014 година кабинетът основно залага на повишаване на работни места и доходите.

Тя припомни основните стъпки в социалната област - 340 лева минимална заплата и майчинство, увеличаване на средства за деца с увреждания, възстановяване на швейцарското правило, замразяване на стаж и възраст за пенсиониране. Нинова акцентира и върху мярката за насърчаване на създаване на работни места в общини с висока безработица - 100 процента преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в общини с 25% безработица.

Припомняме, че миналия месец финансовият министър Петър Чобанов заяви, че данъкът върху лихвите от депозитите няма да отпадне през 2014 г. Чобанов се аргументира с това, че се разчита на приходи от 90 млн. лева, които могат да се използват за образование през 2014 година, а и към момента били консумирани част от негативите от въвеждането му.

В края на миналата година мнозинството на ГЕРБ въведе облагане с 10% на дохода от лихвите от влоговете. От БСП тогава възразиха остро, а през юли тази година Сергей Станишев обяви, че левицата ще го премахне.

Премиерът Орешарски също заяви, че на този етап не се разглежда отпадането му. Все пак Чобанов уточни, че средносрочно стои въпросът дали налогът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков, да не бъде премахнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
fallback