IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денцентрализацията влиза във фокуса на държавните институции

Правителството готви мерки за по-добро ресурсно осигуряване на общините, обеща премиерът Пламен Орешарски

20:27 | 18.10.13 г. 1
Денцентрализацията влиза във фокуса на държавните институции

Процесът на децентрализация трябва да бъде задълбочен и да бъде финансово обезпечен, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на прием по повод Деня на общината, съобщи агенция „Фокус”.

Президентът коментира още, че подкрепя идеята за разширяване на обхвата на общинските данъчни приходи, както и да бъде намерена формулата за допълнително финансиране.

„Искаме сътрудничество между централната и местните власти да бъде още по-силно. Искаме нашият глас да бъде чут, искаме държавните институции, финансирането, проектите да бъдат колкото се може по-близо чрез вас до хората. Вие познавате техните проблеми и са тези, които могат да дадат решение”, обърна се още Плевнелиев към представителите на местната администрация.

Заради острите и тежки вътрешнополитически битки, страната ни навлиза в труден период на дълбока политическа, социална и демографска криза и период на изкуствено противопоставяне - на малки срещу големи населени места, на инвестиции в инфраструктура срещу социални разходи, на едни категории граждани срещу други граждани. От такова противопоставяне няма печеливши, подчерта Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Президентството.

Според държавния глава, именно кметовете са хората, които се държат достойно в тежка политическа ситуация и показват на място как може да се надгражда, да се развива постигнатото и да се прилага интегриран подход, без противопоставяне.

„Позволихме доверието на българите в институциите да падне на рекордно ниски нива и на това трябва да се сложи край. Вие работите за доверие, за стабилност и за надграждане и България има нужда от този подход“, обърна се президентът към кметовете.

В същото време премиерът Пламен Орешарски и министри се срещнаха с кметове от Пернишка област. По време на разговорите стана ясно, че се готвят мерки за по-доброто ресурсно обезпечение на местните власти, но в рамките на възможностите.

Припомняме, че финансовото състояние на общините е проблем от години. Заради липсата на пари кметовете трудно успяват да реализират проекти и да усвояват европейското финансиране. В момента голяма част от данъчните постъпления в общините всъщност се отправят към републиканския бюджет и се разпределят централизирано. Собствените приходи на общините идват от данъка върху превозните средства, недвижимите имоти и таксата смет.

Темата за чистотата на въздуха в Перник също беше засегната. Преди дни данни на ЕС показаха, че въздухът в големите градове у нас е сред най-мръсните на целия континент. Перник е в челото на печалната класация.

„Общината има своя собствена програма за подобряването на състоянието на атмосферния въздух”, коментира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя посочи още, че са необходими допълнителни инвестиции за поддържането на чиста пътна мрежа и газификацията на района, което ще намали замърсяването на въздуха от използваното твърдо гориво за битови нужди.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Де*Н*централизацията влиза във фокуса на държавните институции.............................Делянче, оправи си заглавието! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още