fallback

Георги Кадиев ще поиска премахване на данъка за превозни средства

По-справедливо е облгането да бъде интегрирано в цената на бензина, смята "червеният" депутат

09:17 | 21.10.13 г. 28

Отпадане на данъка върху моторните превозни средства и интегрирането му в цената на бензина ще предложи депутатът Георги Кадиев от "Коалиция за България". „Колкото повече караш, толкова повече замърсяваш, толкова повече плащаш”, е логиката на това предложение, описано от депутата в блога му.

Сред мотивите му са, че така данъкът ще бъде по-справедлив и по-лесно ще бъде събиран – директно от бензиностанциите. Подобна система вече се прилага в Холандия.

Припомняме, че в началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение.

Според сметките на Кадиев в страната има 2,4 млн. регистрирани леки автомобила и 0,6 млн. камиона. Около 2 млн. автомобила са произведени до 1999 година, но няма точна статистика колко от тях са с катализатори и ползват данъчно облекчение.

Депутатът от „Коалиция за България” обаче пояснява, че тези коли се карат от хора с ниски доходи, а отпадането на облекчението за тях ще означава удвояване на данъка, който досега са плащали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
fallback