IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Кадиев ще поиска премахване на данъка за превозни средства

По-справедливо е облгането да бъде интегрирано в цената на бензина, смята "червеният" депутат

09:17 | 21.10.13 г. 28
Георги Кадиев ще поиска премахване на данъка за превозни средства

Отпадане на данъка върху моторните превозни средства и интегрирането му в цената на бензина ще предложи депутатът Георги Кадиев от "Коалиция за България". „Колкото повече караш, толкова повече замърсяваш, толкова повече плащаш”, е логиката на това предложение, описано от депутата в блога му.

Сред мотивите му са, че така данъкът ще бъде по-справедлив и по-лесно ще бъде събиран – директно от бензиностанциите. Подобна система вече се прилага в Холандия.

Припомняме, че в началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение.

Според сметките на Кадиев в страната има 2,4 млн. регистрирани леки автомобила и 0,6 млн. камиона. Около 2 млн. автомобила са произведени до 1999 година, но няма точна статистика колко от тях са с катализатори и ползват данъчно облекчение.

Депутатът от „Коалиция за България” обаче пояснява, че тези коли се карат от хора с ниски доходи, а отпадането на облекчението за тях ще означава удвояване на данъка, който досега са плащали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
tati
преди 10 години
deant Ти миличък как разбра че комунизма е лошо нещо а капитализма е добро ?Ти мило бачкал ли си при частник- да разбереш що е то частник- искам да стигнеш сам до извода че ЧАСТНИК е мръсно,гадно,отвратително-нахално безчовечно същество!И после ела да ми говориш кое е по доброЗа мен всичко на този свят трябва да се подчинява на науката и природата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
една друга идея беше спомената по долу - за истинска важна и неотложна промяна:колко още години трябва да минат за да се въведе система бонус-малус при гражданската отговорност ?? колко години трябват на МВР да си направи интерфейс за застрахователите на базата си за ПТП?? топлата вода по света отдавна, много отдавна е измислена... ето това е истински важна и смислена промяна, подобряваща битието и сигурноста на всички граждани и санкционираща системните нарушители... (идея за авангардния Кадиев)пс.за лиценз за първа частна национална тв трябваше 12 г(помните ли БНТ и Гарелов с нарежданията по тел от директора в ефир??!!) ; за лиценз за втори мобилен оператор променящ статуквото на монополиста - също 10 години (помните ли цената на минута разговор тогава... 1.50лв +)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
колкото е по *** един данък , толкова по добре;примерно може да е функция от две променливи - вредни емисии(за околна среда и здравето) и възраст на МПС(заради системите на безопасност и следователно пак опазване на здравето), или дори още по просто - функция само от вредните емисии(касае здравето на всички, за разлика от втората)мощността на двигателя няма нужда да е определяща за данъка тъй като се самооблага през разхода на горивото и акциза (както иска Кадиев)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Абе ти що не имигрираш към Куба или Северна Корея? Тебе очевадно системата "Комунизъм" ти е по-скъпа от собствената ти държава, няма да ти липсва България. С това мразене на "богатите" ти мразиш и средната класа и всички тея дето изобщо някога са имали предприемачески дух и не са искали да работят от 8 до 17 с 2 почивки и една голяма за обед. Нямаш място нито в този сайт, нито в тази държава (освен ако БСП не са решили да върнат комунизма). *** комунизма няма се върне ПИЧ! Не и такъв какъвто искаш! СССР го няма вече, Русия няма да ти дава по 1 милиард само да си живуркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Оф, преди си мислех какво толкова не ни достига да сме като Запада и толко се чудих, ама вече разбрах. Ми то 70% от скота населяващ тази вече леко гниеща страна са с пробити черепни кухини и вътре има излят по поне литър червен антифриз. То и глупостта трябва да си има граници, драги мои, просто не пишете повече, че се отчайвам накъде отиваме. По коя логика по-точно потенциалния Нобелов лауреат по идиотизъм, Гошето Кадиев, ще ме накара да плащам данъка на някакъв си ***, като той сипва безнина за 3 лева, а аз тряя да дупча билетче примерно за 1.5лв и да си купа хляб за 2.2лв заради тоа бензин. И от там нататък кошницата ми скача, ама поне с 30-35% и гардеробна и хранителна и здравна, и най-добре да се гръмнем. Страяни *** братче. Бих влезнал в тона му на мислене и да му предложа данък сгради да го вградят в тухлите и строителните материали, че нали колкото повече строиш, толкова повече ще плащаш. Ау, да ни пази Господ от такива гений, няма да преживеем още един титан на икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
То бива да сте ***, червените изчадия, ама и историята и действията ви са по-*** от всичко тъпо станало на света, откакто светува. С 3лв. бензин ще блокирате цялата икономика, после не можем се опрайм бе шизофреници. А да и още нещо, вместо да мразия богатите от безсилие, покажи някакви умения освен пропаганда и забогатей и ти бе, мозък изпържен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
скоро и кислороден данък, щото като издишаме вредим и на планетата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 10 години
А отделно съм за въвеждането на въглероден данък в РБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Съгласен!Това е нещо като данък на въглерода както има в АвстралияПотребяваш много плащаш много!ДА лев на литър да бъде - и за по-мръсното гориво по-скъпокакто знаем дизела замърсява повече и ако бензина е 1лев/литър дизела да бъде 1.3лвеа/литърС една дума искам да е висок този данък за да прави наистина разлика за богаташите с ес-класа за разлика от 1.5л моторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
ПИЧ
преди 10 години
Защо тиражирате тези глупости Кадиеви. Един имуществен данък не може да се прехвърля за косвено облагане и да се плаща от всички. Дори и от тези, които нямат автомобил, защото и те се возят в някакъв обществен транспорт. Така един такъв нов данък, пряко ще се начисли в разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още