IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Кадиев ще поиска премахване на данъка за превозни средства

По-справедливо е облгането да бъде интегрирано в цената на бензина, смята "червеният" депутат

09:17 | 21.10.13 г. 28
Георги Кадиев ще поиска премахване на данъка за превозни средства

Отпадане на данъка върху моторните превозни средства и интегрирането му в цената на бензина ще предложи депутатът Георги Кадиев от "Коалиция за България". „Колкото повече караш, толкова повече замърсяваш, толкова повече плащаш”, е логиката на това предложение, описано от депутата в блога му.

Сред мотивите му са, че така данъкът ще бъде по-справедлив и по-лесно ще бъде събиран – директно от бензиностанциите. Подобна система вече се прилага в Холандия.

Припомняме, че в началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение.

Според сметките на Кадиев в страната има 2,4 млн. регистрирани леки автомобила и 0,6 млн. камиона. Около 2 млн. автомобила са произведени до 1999 година, но няма точна статистика колко от тях са с катализатори и ползват данъчно облекчение.

Депутатът от „Коалиция за България” обаче пояснява, че тези коли се карат от хора с ниски доходи, а отпадането на облекчението за тях ще означава удвояване на данъка, който досега са плащали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 7
mick
преди 10 години
Ок, но сигурно след това ще се въведе такса паркиране във всички градове и села, щото всеки ще има по няколко коли дето ще ги използва 1-2 пъти годишно.. и само място ще заемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
То все едно сега наличието на данък те спира да си вземеш "джипка, да си ходя на село, един бус да си карам зейето, една малолитражка да си джиткам из центъра ( не требва да е кой-знае колко нова) и една основна да си пътувам с нея"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
MNN
преди 10 години
напълно съгласен с misanthrope!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 19
misanthrope
преди 10 години
Добра, добра.. колко да е добра? А автомобилите недвижима собственост, паркирани по градинки и детски площадки? Като няма данък, ще си взема една джипка, да си ходя на село, един бус да си карам зейето, една малолитражка да си джиткам из центъра ( не требва да е кой-знае колко нова) и една основна да си пътувам с нея и всичко това ще го спра пред блока на тротоара. Добре ли е така а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Добра идея, ама не само върху бензина ам и върху газта и метана трябва. Само да не стане по-скъпо от кило ракия, че тя също гори :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още