IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социални услуги вместо увеличение на майчинските и детските, предлага КНСБ

Министърът на труда и социалната политика е одобрил идеята

15:17 | 28.10.13 г.
Социални услуги вместо увеличение на майчинските и детските, предлага КНСБ

Предоставяне на социални услуги вместо повишаване на майчинските и детските надбавки, предлагат от КНСБ, като мярка за създаване на нови работни места.

Предложението е част от проект под мотото "От раздаване към предоставяне" на КНСБ, представен днес от Ася Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията.

Идеята е вместо пари "на ръка" да се предоставят различи социални услуги - почасово гледане на дете от 1 до 5 години в дома, придружаване до и от детското заведение, образователни услуги за деца, дребни услуги за хората с
увреждания чрез покупката на специални бонове, посочи Гонева.

Тя допълни, че един и същ човек няма да може да работи и като наето лице, и като потребител на същия вид услуги. Боновете няма да могат да се ползват за гледане на болни хора, защото за това се изисква медицинско образование.

Идеята е да бъдат наемани хора от най-уязвимите групи - младежи до 29 години, регистрираните безработни над 55 години, безработни хора с увреждания.

Тези дейности да се финансират с част от средствата, предвидени в Бюджет 2014 за семействата с деца, предлагат от синдиката, а именно парите, с които се увеличава помощта за второ дете от догодина, както и средствата за отглеждане на дете до три години.

Министърът на труда и социалната политика е одобрил идеята, коментира Ася Гонева. Предстои обаче тя да бъде разгледана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още