fallback

И президентът сезира Конституционния съд по казуса Пеевски

Росен Плевнелиев атакува решението за освобождаване на депутата като шеф на ДАНС, което противоречи на Конституцията

16:52 | 28.10.13 г. 4

Конституционният съд ще има възможност още веднъж да обсъди какъв е статутът на Делян Пеевски, след като президентът Росен Плевнелиев сезира институцията по казуса. От мотивите за искането, изпратени от прессекретариата на Президентството,  става ясно, че Плевнелиев атакува решението на Народното събрание за отмяна на избора на председател на ДАНС.

Припомняме, че Делян Пеевски беше предложен и избран от народните представители за председател на агенцията в петък (14 юни). След гласуване на решението депутатът се закле в пленарната зала. Последвалите протести накараха Пеевски да се откаже от поста, а депутатите гласуваха на 19 юни отмяната на своето решение.

Президентът Росен Плевнелиев атакува като противоречащ на Конституцията именно този акт. Според мотивите депутатите неоснователно са прекратили мандата на директор на независим държавен орган.

Припомняме, че с поправките за новия Закон за ДАНС, приети само ден преди избирането на Пеевски за председател на агенцията, ръководителите на институцията стават практически несменяеми. Правомощията се прекратяват само при изрично искане от страна на председателя или при фактическа невъзможност за изпълняване на дейността.

Решението на парламента реално няма основание на база на новия закон.

Сега съдиите са поставени в нова ситуация, различна от искането на ГЕРБ. Предишното сезиране беше по отношение на статута на Пеевски – дали полагането на клетвата като шеф на ДАНС е равнозначен на отказ от депутатско място.

До тази ситуация се стигна, тъй като Народното събрание пропусна да гласува решение за освобождаване на Пеевски. Депутатът не може да съвместява двете длъжности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
fallback