IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И президентът сезира Конституционния съд по казуса Пеевски

Росен Плевнелиев атакува решението за освобождаване на депутата като шеф на ДАНС, което противоречи на Конституцията

16:52 | 28.10.13 г. 4
И президентът сезира Конституционния съд по казуса Пеевски

Конституционният съд ще има възможност още веднъж да обсъди какъв е статутът на Делян Пеевски, след като президентът Росен Плевнелиев сезира институцията по казуса. От мотивите за искането, изпратени от прессекретариата на Президентството,  става ясно, че Плевнелиев атакува решението на Народното събрание за отмяна на избора на председател на ДАНС.

Припомняме, че Делян Пеевски беше предложен и избран от народните представители за председател на агенцията в петък (14 юни). След гласуване на решението депутатът се закле в пленарната зала. Последвалите протести накараха Пеевски да се откаже от поста, а депутатите гласуваха на 19 юни отмяната на своето решение.

Президентът Росен Плевнелиев атакува като противоречащ на Конституцията именно този акт. Според мотивите депутатите неоснователно са прекратили мандата на директор на независим държавен орган.

Припомняме, че с поправките за новия Закон за ДАНС, приети само ден преди избирането на Пеевски за председател на агенцията, ръководителите на институцията стават практически несменяеми. Правомощията се прекратяват само при изрично искане от страна на председателя или при фактическа невъзможност за изпълняване на дейността.

Решението на парламента реално няма основание на база на новия закон.

Сега съдиите са поставени в нова ситуация, различна от искането на ГЕРБ. Предишното сезиране беше по отношение на статута на Пеевски – дали полагането на клетвата като шеф на ДАНС е равнозначен на отказ от депутатско място.

До тази ситуация се стигна, тъй като Народното събрание пропусна да гласува решение за освобождаване на Пеевски. Депутатът не може да съвместява двете длъжности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Не президент а маша в ръцете на фашиста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 10 години
Пий си редовно хапчетата и няма да имаш нужда от безпричинно радване. Май ти е трудно да повярваш, че на мястото на държавния глава се е промъкнало някакво странно безполово и безгръбначно същество, вярно единствено на Патрона и Мамона. Ако не можеш да го схванеш, толкова по-зле за тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Радвам се че харесваш политици като Пеевски. Що си го не взенеш вкъщи да си го гледкаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
aldy
преди 10 години
Роско иска непременно отрокът Пеевски да си заеме мястото в ДАНС. Това означава невалидността на решението на НС по избора му за шеф на ДАНС. За да има нови основания за патърдия и искания за незабавна оставка. Наистина ОПГ ГРОБ навсякъде се занимава с деструктивни действия, целящи разклащането на държавността и доверието в държавните органи. Боко си призна, че номерът с мораториума за земята е злепоставянето на държавата в лицето на управляващите. Мамин Тотев също си призна, че напълно съзнателно взимат противозаконни решения в общинския съвет, за да злепоставят Областния управител, който на основание разпореждането на закона ги отменя. Но членовете на ОПГ тръбят, че той спъва работата на ОС. Какво да ги правиш, като цял живот са се занимавали с изнудване и рекет? Вари ги, печи ги, такива ще си останат, стари, закоравяли комунисти-сталинисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още