IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно увеличение на заплатите искат лекари от спешната помощ

Ако личните лекари не са на разположение денонощно, ще се натовари бързата помощ

17:38 | 04.11.13 г.
Двойно увеличение на заплатите искат лекари от спешната помощ

Работещи в областта на спешната помощ настояват за сто процента увеличаване на заплатите им, ако се приемат промени, според които общопрактикуващите лекари няма да бъдат на разположение 24 часа.

Ако личните лекари не са осигурили денонощна медицинска помощ чрез други дежурни кабинети, оказването на медицинска помощ изцяло ще бъде поета от работещите в областта на спешната медицина, каза Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ в България, цитирана от БТА.

Лекарите настояват за ясно регламентиране на понятията "спешна" и "неотложна" помощ, за изработване на алгоритми за дейността им, осигуряване на кадри в областта, уеднаквяване на оборудването в линейките. Към днешна дата от 260 общини в 98 от тях има осигурени кабинети за неотложна помощ, каза още Кателиева. Тя посочи, че във все по-малко екипи има лекар, като в повечето случаи екипът се състои от медицинска сестра и фелдшер, особено в малките населени или отдалечени места.

Сега в системата на спешната помощ работят общо 6 хиляди души, а за да се обслужва населението без закъснение и с добро качество, трябва да бъдем 12 хиляди, каза Марин Вълков, фелдшер в спешния център в Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още