IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Спешната помощ ще се финансира с европейски средства

Профилактиката на онкологичните заболявания също ще разчита на еврофондовете

14:39 | 27.06.13 г.
Андреева: Спешната помощ ще се финансира с европейски средства

За финансиране на Спешната помощ ще се разчита на европейски средства. Това стана ясно от коментар на министъра на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя поясни, че финансирането може да се осигури само по два начина – от държавата или по програми от Европейския съюз, но подобно перо не е заложено в държавния бюджет. „От Европа казаха, че ще ни дадат пари най-вече за Спешна помощ и за онкопрофилактика. Така че това ще бъде основната тежест в следващия програмен период“, посочи министър Андреева.

Андреева очаква да бъде разписана програма за ново оборудване, линейки и апаратура за тях.

Тя призна, че има проблем за следващия програмен период, защото не е разписана здравната стратегия, което е трябвало да стане досега. Поради тази причина в Министерството на здравеопазването се работи на бързи обороти, тъй като трябва и да се изготви стратегията, посочи здравният министър.

Спешната помощ досега се финансира чрез бюджета на Министерство на здравеопазването, но средствата са крайно недостатъчни. За миналата година по това перо държавата задели 85 милиона лева, а за 2011 година – парите бяха 75 милиона лева.

Заради социалната значимост на спешната помощ държавата винаги е била основен източник на финансиране. Но експерти от здравния сектор са категорични, че трябва да се търсят и допълнителни източници  - Националната здравноосигурителна каса или еврофинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още