IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се реформира спешната помощ?

Управляващите коментират идеята спешната помощ да премине в ръцете на областните болници

15:32 | 03.11.11 г.
Как ще се реформира спешната помощ?

Днес в публичното пространство беше лансирана съвсем нова идея за бъдещето на спешната помощ в България от премиера Бойко Борисов.

Премиерът обяви, че се работи по въпроса спешните звена да преминат към областните болници, като в момента се водели активни преговори с директори на големите областни лечебни заведения за начина, по който би могло това да се случи.

На практика идеята означава, че финансирането на спешната помощ до голяма степен ще зависи не толкова от бюджета на Министерството на здравеопазването, както е сега, а от общинските бюджети, които пък от своя страна разчитат на ресурсите на Националната здравноосигурителна каса.

„Определено ще бъде по-лошо, ако спешната помощ премине към областните болници“, коментираха за Investor.bg медицински специалисти, работещи в системата на спешната помощ.

Те обясниха, че областните болници като търговски дружества разчитат единствено на финансиране от здравната каса и в нищожна степен от общинските бюджети. Така че реално прехвърлянето на още едно перо (спешната помощ, бел. ред) към тях, няма да е добро решение. 

Нека припомним, че държавата има едва 50% участие във финансирането на областните болници, като покрива изцяло разходите само на реанимациите и на интензивното лечение. Всички други дейности се заплащат от здравната каса. 

Идеята на управляващите за нов модел на финансиране на спешната помощ за пореден път показва как държавата търси начини да се освободи от някои разходи, които в момента финансира на сто процента.

Сега спешната помощ се финансира от бюджета на Министерството на здравеопазването чрез държавния бюджет. За тази година перото „спешна помощ“ разполага със 75 млн. лв.

През пролетта на тази година Министерството на здравеопазването (МЗ) представи нова концепция за развитие на спешната помощ в България, като по изчисления на ведомството   необходимите средства за реализирането й годишно ще са поне 150 млн. лв.

Това е със 75 млн. лева повече, отколкото се предоставят в момента. Проектът обаче трябва да претърпи обществено обсъждане. Още тогава здравният министър д-р Стефан Константинов каза, че заради социалната значимост на спешната помощ държавата ще остане основен източник на финансиране.

Успоредно с това обаче той уточни, че трябва да бъдат търсени и допълнителни източници като Националната здравно-осигурителна каса, а дори и еврофинансиране.

По думите на здравния министър д-р Стефан Константинов държавата ще продължи да дава пари за спешна помощ при всички случаи.

Друг ефект от предвижданите промени в спешната помощ е съкращаването на работни места.  По думите на Борисов ако спешната помощ премине към областните болници, се очаква между 1200 и 1300 души от администрацията да останат без работа.

„Това са паразитни структури и при съкращаване на администрацията трябва да се увеличат заплатите на работещите специалисти в спешната помощ“, коментира Борисов.

Investor.bg се обърна за коментар по темата към Българския лекарски съюз (БЛС), откъдето обаче заявиха, че коментираната идея е поредната бомба, хвърлена в общественото пространство. Според заместник-председателя на съсловната организация д-р Димитър Ленков подобна идея не съществува официално и не е консултирана с БЛС.

По отношение на бюджета за здравеопазване за 2012 г. Ленков коментира, че това е бюджет на статуквото и не се очаква абсолютно никаква промяна в здравната реформа и системата като цяло през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още