IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз официално поиска закон за спешната помощ

Организацията иска отделно финансиране на спешната помощ, санкции за неправомерното й ползване, както и задължителен едногодишен стаж на младите лекари със специалност в системата

08:07 | 20.07.11 г.
Лекарският съюз официално поиска закон за спешната помощ

Българският лекарски съюз (БЛС) иска Закон за спешната помощ, съобщиха от съсловната организация. Съюзът е внесъл свое становище в Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване за необходимостта от такъв нормативен акт.

„Законът трябва да постулира понятието „спешна помощ”, да определи алгоритмите и медицинските стандарти за оказване на спешна помощ, да регламентира статута на работещите в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ“, пише в съобщение на БЛС, изпратено до медиите.

Съюзът настоява още спешната помощ да се финансира отделно, както и да бъдат регламентирани санкции при неправомерното й ползване.

Лекарският съюз предлага статутът на работещите в системата да се изравни с този на полицаите и пожарникарите. Предлага се още изграждането на авиационно-спасителен  отряд като елемент от цялостната организация на спешната помощ.

Организацията настоява всички болници да разполагат с автомобилен транспорт по стандарта за оборудване на линейка.

Едно от предложенията на лекарския съюз е лекарите да работят задължително една година в системата на спешната помощ, след като са придобили клинична специалност.

В края на месец юни т. г. в Пловдив беше проведена дискусия за кризата в здравеопазването, на която районната колегия на БЛС в Пловдив първа поиска създаването на отделен закон за спешната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още