IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова система за спешна помощ ще струва 150 млн. лв. годишно

В момента парите по това перо са двойно по-малко

16:59 | 04.05.11 г.
Нова система за спешна помощ ще струва 150 млн. лв. годишно

Министерството на здравеопазването (МЗ) представи нова концепция за развитие на „Спешната медицинска помощ в България”. Проектът предстои да се приеме от МС след обществено обсъждане. При наличие на политическа воля и обществена подкрепа оптималният срок за реализация на концепцията е от 3 до 5 години.

МЗ залага в концепцията 90% от спешните животозастрашаващи случаи да бъдат обслужвани в рамките на 20 минути. За останалите не трябва да се допуска интервал, по-голям от 40 минути. Освен това структурите за спешна  помощ трябва да са разположени така, че 80% от населението в този регион да е на не повече от 20 км от тях.

Предвижда се въвеждането на парамедици - добре обучени хора, които ще оказват първа помощ и ще поддържат живота на пациента до пристигане в болница. За обучението на парамедиците се предвижда създаването на курсове до 2 години в акредитираните структури.

По изчисления на МЗ необходимите средства за новата система за спешна медицинска помощ годишно ще са минимум 150 млн. лв. Това е със 75 млн. лева повече, отколкото се предоставят в момента. Тези допълнителни средства ще се изразходват за следните дейности - 60 млн. лв. за заплати и осигурителни плащания на персонала, 10 млн. лв. за поетапна подмяна на санитарните автомобили, 1 млн. лв. за поддържане на информационно-комуникационната система, 1 млн. лв. за обучение и квалификация на персонала, 3 млн. лв. за поддържане на материално-техническата база, апаратура и оборудване на екипите.

Заради социалната значимост на спешната помощ държавата ще остане основен източник на финансиране. Успоредно с това обаче трябва да бъдат търсени и включвани допълнителни източници като Националната здравно-осигурителна каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още