fallback

Румен Овчаров: Цената на тока е нереално ниска

Не виждам стъпки на сегашните управляващи да се рестартира работата по "Белене", коментира бивишият енергиен министър

18:55 | 13.11.13 г. 12

Цената на тока е нереална и всички ще я платим след 1-2 години. „Дано не стане с режим на тока”, заяви в ефира на БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Една от причините е, че НЕК е фалирала компания, а част от задълженията й са към производители на електричество. С поддържането на ниска цена финансовите проблеми в системата се задълбочават, коментира още той. 

Според него големите печалби на енергийни дружества от миналата година са били за сметка на отложени инвестиционни програми. Това се отнася дори и за АЕЦ „Козлодуй”, което е заплаха за всички, категоричен беше бившият министър.

Овчаров коментира, че не вижда стъпки на сегашното правителство в посока към повторно отваряне на проекта „Белене”. Според него там са заровени 3 млрд. лева. „Ще заровим още 3-4 млрд. лева в седми блок и след това да се откажем и от него”, заяви Овчаров.

Той коментира, че ще минат поне 10 години преди да започнем да печелим от нов блок в АЕЦ „Козлодуй”. Бившият енергиен министър обясни, че още не са ясни всички параметри по договора за „Южен поток”. Направени бяха някои стъпки за осветляване – станала е ясна възможността за трета страна, която да транспортира газ по тръбите, както и лихвата по заема за БЕХ.

„Заявихме и категорично, че имаме желание да строим „Южен поток”, допълни още Овчаров, който се надява проектът да бъде реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
fallback