IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Цената на тока ще върви нагоре

Либерализацията води до повишаване на цената на електроенергиянта, смята бившият министър на икономиката и енергетиката

13:03 | 21.09.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Овчаров: Цената на тока ще върви нагоре

Въпреки че токът поевтиня с около 5% от август и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев даде заявка за ново намаление на цената, един от предшествениците на поста му Румен Овчаров се изказа доста песимистично. 

"Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект", коментира бившият министър в ефира на Нова телевизия.

На въпрос защо сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев прогнозира ново понижаване на цената на тока, Овчаров отговори с усмивка, че много ще се радва да го види и допълни, че говори обективно и че не иска да бъде лош пророк. "Електроенергията, която се продава, ние я купуваме на цена почти 10 пъти по-висока от цената от атомната електроцентрала в Козлодуй", коментира още той.

"Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от „Белене" няма нужда, вместо да пуснем първия блок в „Белене", тази година те въведоха 1 300-1 400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1 000 мегавата от тях - фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1 000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията", обясни бившият министър.

По негови думи цената на тези високи фотоволтаици продължава да се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента.

На въпрос дали не става въпрос за противопоставяне на интересите, свързани със зелената енергия и на тези, свързани с атомната енергия, Румен Овчаров отговори, че това е „елементарен и нелеп прочит"

"Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1 300-1 400 часа в годината, вятърните - около 2 000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи", поясни Овчаров.

Повече новини от страната може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още