fallback

Бисеров и доведеният му син са с гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напускат страната

Прокуратурата не е повдигнала обвинение за данъчни престъпления

14:39 | 15.11.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор

Бившият депутат от ДПС Христо Бисеров е привлечен към наказателна отговорност за подаване на невярна имуществена декларация пред Сметната палата, както и за пране на пари, съобщиха от Софийска градска прокуратура (СГП).

Той обаче не е бил обвинен за данъчни престъпления, каквото бе първоначалното намерение на прокуратурата.

Доведеният му син пък ще отговаря само за пране на пари. Според СГП между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. На Христо Бисеров и Ивайло Главинков са постановени гаранции от по 25 000 лева. Те имат и забрана да напускат страната.

За първи път по дело се сключва споразумение за създаване на съвместен екип между прокуратурата и представители на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, уточняват от държавното обвинение.

Днес, след два часа разпит в столичното следствие, бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров си тръгна, отказвайки да коментира отправените му обвинения, както и определената му от разследващите мярка за неотклонение. Коментар отказа и другият обвиняем - Ивайло Главинков, както и адвокатите на двамата, съобщава БНР.

Христо Бисеров се яви в столичното следствие минути преди 11 часа заедно с доведения си син Ивайло Главинков и адвоката си, за да му бъдат предявени обвинения в пране на пари и укриване на данъци. Прокуратурата трябва да прецени срещу каква мярка за неотклонение може да осигури участието на Бисеров в процеса, след като той стане обвиняем. 

Бисеров излезе заедно с единия си адвокат – Павел Янакиев, който заяви, че няма да коментира нищо, а "вчера главният прокурор е казал, каквото има да казва", предава  агенция Фокус. На въпрос за мярката на Бисеров Павел Янакиев каза, че няма да коментира нищо.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъде повдигнато обвинение на Христо Бисеров и посочи, че най-малкото, в което бившият заместник-председател на парламента ще бъде обвинен, е подаване на невярна декларация пред Сметната палата. Цацаров каза, че очаква по случая да бъдат получени данни за банкови преводи от две европейски държави - Швейцария и Македония. Три превода за общо 315 хил. долара и 130 хил. евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на доведения му син Ивайло Главинков в македонска банка, а оттам - към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от транзакциите през 2012 г. имало информация в ГДБОП още миналата година. 

Бисеров бе разпитан в столичното следствие, след като преди седмица стана ясно, че е разследван заедно с доведения си син Ивайло Главинков. Дни преди това Бисеров подаде оставка и се оттегли от постовете, които заема.

Актуализирана към 14.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
fallback