IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се по-малко българи да пътуват в чужбина за Коледа

Най-търсени са офертите за съседните на България страни

18:15 | 18.11.13 г.
Очаква се по-малко българи да пътуват в чужбина за Коледа

Тази години българите, които ще пътуват зад граница за Коледните празници  ще са по-малко - около 160 хиляди души, прогнозира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Повечето българи ще останат в страната за предстоящите празници, коментира той, цитиран от БНР и допълни, че най-търсени са офертите за съседните на България страни - Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния.

Извън тези дестинации най-предпочитани са Германия и Испания, където много българи имат близки и роднини.

Средната цена, която българите са заделили за ваканция, е около 540 лв., а около 460 лева ще похарчат тези, които остават в България, сочат прогнозите на института.

Драганов коментира, че въпреки дългата коледна ваканция като цяло продажбата на 3-дневни пакети е най-силна, като са продадени близо 88% от тях. Петдневните пакети не се търсят толкова много.

Голяма от част спа и уелнес дестинациите в страната са резервирани за празниците и се очаква атрактивните предложения да свършат съвсем скоро, каза още експертът.

Според него България може да очаква ръст на зимния туризъм в следващите години заради огромната хотелска база, която беше построена в последните няколко години и която все още не се използва в пълния й капацитет. Както и заради ролята на различните състезания по зимни спортове, организирането на фестивали, свързани с национални празници, като кукерските, например, които стават все по-популярни.

За празниците около Коледа през миналия зимен сезон българите също предпочетоха близките ни съседни държави - Сърбия и Гърция. Тогава прогнозните данни сочеха, че българите, които ще празнуват в Сърбия, ще са около 6000.

От по-далечните и екзотични дестинации най-предпочитани остават Дубай, Тайланд и остров Бали в Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още