IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват случаите на работа без договор и източване на ДДС

Увеличават се случаите на фиктивни договори за работа, осигуровки на недействителни суми, недеклариране на действителни доходи

16:07 | 21.11.13 г.
Намаляват случаите на работа без договор и източване на ДДС

Традиционните прояви на неформалната икономика в България намаляват, а обществената нетърпимост към тях се повишава. Този извод направиха експерти в рамките на проведената днес кръгла маса под наслов “Намалява ли сивият сектор в България?”, организирана съвместно от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Министерство на финансите.

Представители на социалните партньори, неправителствения сектор, академичните среди, държавните институции обсъдиха възможностите за измерване на проявленията на неформалната икономика в страната, както и постигнатия напредък в борбата с този феномен, съобщават от АИКБ.

Резултатите от национално представителни проучвания показват, че сивият сектор отстъпва някои от традиционните си територии - работа без трудов договор и източване на ДДС, но намира засилен израз в други - работа на фиктивни договори, осигуряване на суми, по-ниски от действително получаваните, недеклариране на действителните доходи.

В общественото мнение са създадени ясно изразени нагласи за нетолериране на сивите практики, видимо е подобрена способността на работодателите и наетите за разпознаване на сивите практики, повишена е готовността на обществото за прилагане на действия за ограничаване и превенция на неформалната икономика, посочват от организацията.

С най-висок ефект върху ограничаването и превенцията на неформалната икономика у нас се оценяват въвеждането на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск и обратното начисляване на ДДС за зърнени и технически култури с цел предотвратяване на фактическите кражби на ДДС; въвеждането на механизъм за контрол на доставките и движението на алкохол и тютюневи изделия с цел установяване начисляването и внасянето на дължим ДДС; оптимизиране на контрола върху производството и търговията с акцизни стоки за анализ и предотвратяване на фискални рискове, свързани с производство и търговия на акцизни стоки.

На кръглата маса бе представено и новата стойност на Композитния индекс “Икономика на светло”, преизчислена на основа на актуалните данни за 2012 г.

Индексът измерва светлата част на икономиката. Той е съставен от два компонента – статистически и социологически. Статистическият се изчислява на базата на макроикономическите показатели, а социологическия – на базата на анкетни карти, попълнени от работодатели.

Новата му стойност е 67,41, т.е. нараства с 1,04 единици спрямо данните от 2011 г. Това показва, че предприетите мерки дават резултати, макар и бавно, което може да се обоснове с продължаващата икономическа криза, констатират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още