IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за приватизация на "Топлофикация-Шумен", въпреки несъстоятелността

Ще бъдат продадени на един етап 9 697 101 акции чрез публично оповестен конкурс

14:42 | 28.11.13 г.
Нов опит за приватизация на "Топлофикация-Шумен", въпреки несъстоятелността

Шуменският общински съвет обяви нова процедура за приватизация на  "Топлофикация – Шумен", въпреки съдебно решение, с което дружеството е обявено в несъстоятелност.

Според общински съветници - юристи няма законова пречка да започне подобна процедура, съобщава БТА.

Съветът е одобрил докладната записка на местната администрация, според която чрез публично оповестен конкурс ще бъдат продадени на един етап 9 697 101 акции, представляващи 100 процента от капитала на дружеството при минимална конкурсна цена 10 000 лева.

Сред изискванията към инвеститорите са: направените вложения за тригодишен период от сключването на приватизационния договор да не са по-малко от 2 млн. лв., да се представи банкова гаранция за добро управление в размер на 200 хил. лв. в срок 45 дни от датата на сключване на договора, дружеството да възобнови дейността си и топлоподаването да започне най-късно за сезон 2014-2015 г.; да се извърши погасяване или предоговаряне на задълженията, да не се допуска обявяване в ликвидация или несъстоятелност на дружеството за период от три години от сключването на договора.

В процедурата за приватизация имат възможност да участват фирми с предмет на дейност топлоснабдяване. Първоначалното предложение на администрацията бе да се даде възможност и на инвеститори в сектора на производството и търговията с електроенергия.

„Топлофикация - Шумен" не работи от две години, а задълженията към "Булгаргаз" не са плащани от 2009 г. насам, което беше и причината за обявяване на несъстоятелност.

В началото на март 2013 година дружеството разтрогна договора си с  "Телемения", тъй като израелската компания не плати сума в размер на 51 хил. лв., представляваща разликата между цената и внесения депозит при приватизацията на "Топлофикация - Шумен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още