IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството изготви текстовете, регламентиращи договорите за стаж

Промените в Кодекса на труда вече са качени на портала за обществено обсъждане

08:44 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството изготви текстовете, регламентиращи договорите за стаж

Договорите за стаж вече са регламентирани в Кодекса на труда с предложения за промяна, публикувани на страницата за обществено обсъждане. С направените промени се вписват и част от втория пакет на кабинета „Орешарски“, насочени към облекчаване на регулаторната тежест за бизнеса, уточняват вносителите от Министерството на труда и социалната политика.

Всички заинтересовани могат да коментират предложенията до 27 декември 2013 година.

Договор за стаж може да бъде сключен с младежи до 29 години и завършено средно или висше образование, но без стаж по специалността си. Със стажантите ще се занимава наставник, който има поне три години трудов стаж или професионален опит в тази професия.

Договор за стаж за една длъжност в предприятие ще може да бъде сключван само веднъж. Срокът за стаж може да бъде най-малко 6 месеца и най-много 12 месеца и само по специалността на стажантите.

Текстовете дават определение на стажа. Според законодателните промени това ще бъде работата под наставничеството с цел да усвояване на практически умения по професията или специалността.

Промените в кодекса касаят още и обученията по време на работа. Те също ще се извършват след подписване на специален договор. Придобитите знания ще бъдат удостоверявани със сертификати, издавани на базата на положени изпити, като обучаемите ще имат право на платен отпуск за подготовка и явяване на изпит в размер на поне 5 работни дни.

Стажовете са една от мерките, посочени от правителството за намаляването на младежката безработица. Преди месец вицепремиерът Даниела Бобева обеща подкрепа на държавата за бизнеса за стажантските програми. Тя не уточни каква точно ще бъде тя, но коментира, че социалното министерство ще разработи програми за реализацията на стажове.

Хасан Адемов пък призова бизнеса да потърси европейско финансиране за развитие на стажантски програми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още