fallback

Руснаци искат да купят ЦУМ и да направят Музей на православието

Предложение за сделката е получено от собствениците на сградата

16:39 | 10.12.13 г. 3

Руснаци са поискали да купят сградата на ЦУМ, за да направят в нея Музей на православието. Писмено предложение за намеренията е получено от ръководството на магазина, съобщи „Фокус“.

Известни руски бизнесмени и културни дейци са адресирали писмото до собственика на ЦУМ – бизнесмена Георги Гергов. Те са посочили, че ако сделката се осъществи, ще се разшири руското културно присъствие в България. В предложението  се припомня, че идеята е стара и целта й е да се обединят културните и православните традиции на южните славяни и Русия.

Кандидатите смятат, че сградата е особено подходяща за музей, защото се намира в централната част на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви и до катедралата „Свети Александър Невски”.

Собственикът на ЦУМ потвърди за полученото предложение и с доза оптимизъм заяви, че "идеята за Музей на православието на Балканите в сградата на ЦУМ никак не е лоша".

„Разговаряме по тази тема, идеята беше на предишното правителство, което обмисляше там да се премести Националният исторически музей. Вече два пъти сме имали разговори сградата да стане Музей на православието на Балканите", каза Гергов и определи мястото като подходящо.

Гергов прогнозира, че ако въобще ще има сделка, то тя ще се случи скоро. Според него ако идеята действително се реализира, това ще бъде в плюс за страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
fallback