IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци искат да купят ЦУМ и да направят Музей на православието

Предложение за сделката е получено от собствениците на сградата

16:39 | 10.12.13 г. 3
Руснаци искат да купят ЦУМ и да направят Музей на православието

Руснаци са поискали да купят сградата на ЦУМ, за да направят в нея Музей на православието. Писмено предложение за намеренията е получено от ръководството на магазина, съобщи „Фокус“.

Известни руски бизнесмени и културни дейци са адресирали писмото до собственика на ЦУМ – бизнесмена Георги Гергов. Те са посочили, че ако сделката се осъществи, ще се разшири руското културно присъствие в България. В предложението  се припомня, че идеята е стара и целта й е да се обединят културните и православните традиции на южните славяни и Русия.

Кандидатите смятат, че сградата е особено подходяща за музей, защото се намира в централната част на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви и до катедралата „Свети Александър Невски”.

Собственикът на ЦУМ потвърди за полученото предложение и с доза оптимизъм заяви, че "идеята за Музей на православието на Балканите в сградата на ЦУМ никак не е лоша".

„Разговаряме по тази тема, идеята беше на предишното правителство, което обмисляше там да се премести Националният исторически музей. Вече два пъти сме имали разговори сградата да стане Музей на православието на Балканите", каза Гергов и определи мястото като подходящо.

Гергов прогнозира, че ако въобще ще има сделка, то тя ще се случи скоро. Според него ако идеята действително се реализира, това ще бъде в плюс за страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nns
преди 10 години
това ми прилича на ПР акция на Гергов , нали уж много напират да му го купят , а пък той все пак предпочита на нашата държава да го продаде , и нали малко замяна с държавния дял от панаира и няколко / е може и повечко/ милиона доплащане и хоп готов музей на православието :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Fiscalist
преди 10 години
да го бутнат и да построят нещо хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Има нужда от такъв музей, защото то много православие по нашите земи не остана и скоро ще е само в музеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още