fallback

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

16:18 | 14.12.13 г. 34

В Европа е загубен духът на предприемачеството, а най-сериозният проблем за ЕС в момента са безработните младежи и опасността едно поколение да бъде загубено. Това каза на дискусия за бюджета на ЕС евродепутатът Владимир Уручев. 

В новия бюджет на ЕС има достатъчно средства за образованието, например 5 млн. студенти ще могат да се възползват от програмата Еразъм +, но липсва политика как те да вземат съдбата си в свои ръце чрез предприемачество, допълни той и допълни, че има твърде много административни бариери, ако млад човек реши да започне бизнес. В същото време само 25% от малките и средни предприятия в Европа участват в единния пазар като износители.

Предприемачеството в Европа е съвсем различно от това, което се случва в Силициевата долина, изтъкна Боян Бойчев от АИКБ. Виждаме, че индустрията се мести на Изток, коментира той по повод данните за 70% младежка безработица в Гърция. Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев.

Уручев коментира още, че неслучайно ЕС и целият свят преживяват толкова дълга икономическа криза. „Трябва да се върнем към основите, а това е предприемачеството, което тази изключително социална Европа почти е унищожила. Липсват идеи и финансиране за центрове за иновации”, допълни той.

Евродепутатът все пак отбеляза, че в новия период са предвидени средства за конкурентоспособност. „Да се надяваме, че ще има млади хора, които да станат предприемачи и истински бизнесмени”, каза Уручев.

Темата коментира и евродепутатът Андрей Ковачев, който отбеляза, че българското образование продължава да обучава специалисти, за които няма пазар.

Европейският бюджет

Европейският бюджет не е инструмент за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза, каза на дискусията  евродепутатът Ивайло Калфин, който е и докладчик по многогодишната финансова рамка на ЕС.

Той отбеляза, че в същото време България е страната, която може да получи най-много европейски средства по отношение на БВП – около 4%. Тези средства обаче няма покрият бюджетни дейности, по-скоро ще генерират разходи.

Европейският бюджет не може да реши българските проблеми като безработица, инфраструктура или конкурентоспособност, но може да даде добри практики.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback