IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С приходите от ВЕИ таксата ще се подпомагат социално слаби

Правителството работи по проблемите в енергийния сектор, но ще е нужно време, за да се преодолеят грешките от управлението на ГЕРБ, твърди депутатът от БСП

10:06 | 17.12.13 г. 7
<p>
	Красимир Янков</p>

Красимир Янков

Част от постъпленията от таксата от 20% върху приходите на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници ще отиват за подпомагане на граждани, които са в затруднено положение, каза в ефира на Bulgaria On Air депутатът от БСП Красимир Янков.

По думите му е необходимо да се помогне на по-бедните семейства през зимния период, тъй като именно тогава са най-големите разходи за отопление.

Според него производителите на ВЕИ у нас няма да пострадат от 20-процентната такса, тъй като с толкова ще бъде намалена данъчната им основа при начисляването на дължимите налози.

„Правителството предприема редица мерки за справяне с проблемите в енергийния сектор, но ще е необходимо време, за да се преодолеят грешките от управлението на ГЕРБ“, каза още Янков. По думите му е трудно да се определи какъв е размерът на дефицита в енергийната система, защото тя е много динамична.

„Част от него е покрит в момента от 500 млн. евро облигационен заем, който беше изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Анализите до момента обаче подсказват, че този заем не е е достатъчен“, посочи депутатът.

Той уточни, че четиригодишното изтискаване на сектора по времето на кабинета „Борисов“ и декапитализирането на основни дружества, които са част от системата дава своето отражение.

„Проблемите не са от скоро, но при управлението на ГЕРБ се задълбочиха. Например, решението на Симеон Дянков 80% от дивидентите на дружествата, вместо да останат в тях и да се използват за инвестиции, да влизат в държавния бюджет, беше пагубно. Целта на управляващите в момента е да се спре тази декапитализация, за да може да бъде възстановен инвестиционния ритъм в енергетиката“, допълни Красимир Янков.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
stasi666
преди 10 години
С две думи ще се плаща на ромите за стройния вот,без да се налага вадене на пари от партийната каса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Най-лесно е да се играе със "социялно слабата карта" Иванофф много добре го каза. Доколкото разбирам ЕК е спряла Евросредствата, щото е фалирала неофицялно. Познайте от къде ще се плащат до края на март? Обещаха ни едни пари дето ще ги платим ние, а те ще ни ги осребрят.. ама друг път. Никой ли не вижда как лека полека ни източват с тези средства. Напомня ми за "Облак Атлас", където доктора с лекарство "лекуваше" болния, а той става все по зле с всеки ден. Всъщност лекарството се оказа бавна отрова. Защо? Защото в сандъка му имаше златни монетки. Ми кво да кажа, нашите златни монетки са на привършване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Има няк`ъв напЪрдък. Предните изказвания бяха за "енергийно бедни домакинства". "Напреднахме" в изказа със "социално слаби". Баси трагедията се наблюдава из все още неразчленената територия Българи Скоро ще да е "област Тракия в пределите на ЕС"+"префектура със смесено международно управление"......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ти да не си боклуджията /the Men/ дето изхвърли *** пред къщата ми преди малко... и как ползваш интернет с ръкавиците, или ги сваляш в камиона :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Маймуните трябва да са щастливи от тази новина, защото скоро всички ще са социално слаби, с тяхното общо своевременно съдействие и помощ... една малка цел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още