IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Заради 20% такса ВЕИ производителите няма да фалират

Няма сила, която да ме спре да се боря за проекта "Южен поток", заяви енергийният министър

15:11 | 16.12.13 г. 8
<p>
	Икономическият министър Драгомир Стойнев по време на посещението си в Ловеч Снимка: <em>МИЕ</em></p>

Икономическият министър Драгомир Стойнев по време на посещението си в Ловеч Снимка: МИЕ

Производителите на ВЕИ у нас няма да фалират, след въвеждането на таксата от 20% върху приходите им, коментира енергийният министър Драгомир Стойнев. За него мярката е в полза на потребителите и ще стабилизира системата, но няма да доведе до проблеми за производителите. 

Стойнев отново призова президента Росен Плевнелиев да не сезира Конституционния съд за въведена такса, пишат от пресцентъра на министерството.

Изказването на Стойнев дойде след като преди броени дни държавният глава Росен Плевнелиев обяви категоричното си решение да сезира Конституционния съд за налагането от такса от 20% върху приходите на възобновяеми енергийни източници. Причината, според Плевнелиев, е, че въвеждането на таксата в последния момент е противоконституционно, а и вероятно ще се отрази негативно върху бизнес средата у нас.

Днес Стойнев заяви, че сезирането на Конституционния съд няма да навреди по никакъв начин на правителството, но ще навреди на българския народ. 

„През 2012 г. приблизително един ядрен реактор влезе в системата на енергетиката ни именно от възобновяеми енергийни източници. Когато стъпих в длъжност ядрените мощности не работеха, за миньорите нямаше работа. Ние изкупувахме сто процента от тази енергия. Аз не съм против тази енергия, напротив, тя трябва да се развива, но отидохме от едната крайност в другата", категоричен бе днес отново министърът, цитиран от БТА. 

По думите му вече сме преизпълнили своя план до 2020 г. относно електроенергията от ВЕИ. Затова тази такса "няма да попречи на тези производители, напротив ще доведе до намаляване на корпоративния им данък".

Министърът на икономиката и енергетиката каза още, че няма сила, която да го спре да се бори за проекта "Южен поток", защото той ще създаде хиляди работни места. Според него, освен, че ще гарантира сигурност на доставките на природен газ за България, но ще мине и през най-бедния регион на Европа.

"Трябва да минем към устойчиво регионално развитие на страната, тъй като не е нормално по-голяма част от инвестициите в България да са съсредоточени в София.

Стойнев направи тези коментари след церемонията по изпращане на първите автовози с автомобили от българския завод на Great Wall за Италия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
...А после за десерт ще "консултирам" до пенсия а след мен децата и родата също!! Така де ...влиза в "КЛАСАТА" на политиците ни! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Няма сила, която да ме спре да се боря за проекта "Южен поток", заяви енергийният министър"====Ха ха ха и мен и мен!!!! Срещу десетомилионна комисионна ще драпам до край! За един мандат и ще съм член на хотелиерската организация и ще осигуря поколението си до десето коляно! Хората за сто пъти по малко слагат главата си в торбата! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
zabluden
преди 10 години
Първо да ти кажа,че подобни решения се взеха в доста страни от ЕС където ВЕИ спекулантите надуха балона до пръсване.После,голяма част от тези които си мислеха,че могат да си избият парите за 3-4 години и после 15 само да прибират едни сигурни огромни печалби трудно могат да бъдат наречени инвеститори,а са точно споменатите от теб спекуланти.Те не работят на свободния пазар,а искат гарантирани от държавата печалби,благодаря за такива "инвеститори".Да не говорим,че лятото ВЕИ-тата произвеждат голяма част от тока който потребяваме и се налага да изключваме мощностите които произвеждат най-евтиния ток,познай това как се отразява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Това решение за съжаление ще има доста пагубни последици за българската икономика, защото ще увеличи значително политическият риск на България и очакваната рискова премия от инвеститорите.Никой инвеститор не обича, да му променят със задна дата правилата на играта и в държавите в които се случват подобни неща инвестират главно спекулативно настроени инвеститори, ако изобщо някой инвестира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
аз не се възгордявам от нищо бе приятел - даже напротив ;))))))))))))))Прочети коментар 7 тук:http://***.investor.bg/news/comments/163300/91/2.htmlЕдин "писател" ме обвинява при голямо количество получени (+), че АЗ си ги слагам - коментара ми беше отговор към него и подобни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
До (+) -> ама не ми слагайте толкова много плюсове :))))))))))))) - сега ще ме обвинят недоносените маймуни че аз си ги слагам! Казвам обвинят, защото мнението съдържа достатъчно аргументи за казаното и не е субективно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
"Таксата ще помогне на потребителите и ще стабилизира системата" - Таксата няма да помогне на потребителите (защото няма да стига до тях) и ще стабилизира временно системата, помагайки и да запази само моментна стабилност поради огромните и нарастващи кредити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още