IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на зелена енергия излизат днес на протест*

Очаква се близо 2000 души да подкрепят протестния митинг, който ще се състои по обяд пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката

09:08 | 02.12.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Производителите на зелена енергия излизат днес на протест*

Членовете на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) излизат днес на протестен митинг пред Министерството на икономиката и енергетиката заради готвеното въвеждане на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи. Това заяви председателят на асоциацията Меглена Русенова тази сутрин пред БНТ.

Очаква се над 2000 души да се включат в протестния митинг, с който да изразят недоволството си. 
Русенова определи таксата като силно дискриминационна.

“Тя нарушава няколко принципа в българското законодателство - равнопоставеността на стопанските субекти, защитата на частната собственост и гаранцията на българските и частните инвеститори у нас”, категорична бе тя.

Производителите на "зелена енергия" определят решението като „незаконно" и твърдят, че въвеждането на подобна такса ще обрече бизнеса им на фалит. Русенова подкрепи тази теза, като определи решението за въвеждане на допълнителна такса като лобистко и защитаващо конвенционалната енергетика. По думите й допълнителната такса вероятно ще резултира и върху увеличение на цените на тока. 

“Тази такса ще доведе и до увеличение на цените на тока. Ако утре българският парламент приеме това предложение без никакъв дебат и обсъждане с инвеститорите и обществеността, ще бъдат нарушени условията за приемане на българските закони. Не може един закон, който касае конкретна материя, да се приема на едно четене в българския парламент. Това ще бъде обръщане на целия български парламент срещу частните инвеститори в България”, допълни тя.

Припомняме, че вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че приходите от новата такса от 20% за производителите на ВЕИ ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер.

"Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов.

"Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20% върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв.", заяви вчера той.

В същото време от Германо-Българската индустриално-търговска камара посочват, че предложението за таксата е представено неочаквано в Народното събрание и одобрено от комисията по бюджет и финанси без публично обсъждане.

От камарата се притесняват и от дискриминация на бизнеса. "Единствено на произведената електроенергия от два конкретни типа възобновяеми източници на енергия - фотоволтаични и вятърни инсталации – се предвижда да бъде начислена такса и то без обосновка, относно разходи, които следва да бъдат покрити чрез заплащане на таксата", се посочва в специално изявление на камарата.

Предупрежденията са за отлив на инвеститори, тъй като с промените в Закона за енергията от възобновяеми източници  със задна дата се въвежда "драстична промяна на параметрите" на бизнеса. 

Протестът, организиран от БФА ще се състои в 12 часа днес, подкрепен е от производителите на зелена енергия от слънчеви и вятърни централи.

Председателят на БФА се обърна и към българската бизнес общност с апел да се включи в протеста, за да бъде подкрепена частната собственост у нас. “Ще се експроприира един частен капитал. Една държава от ЕС не може да си позволи на отчуждава частна собственост”, допълни тя.

* Статията е допълнена с позицията на Германо-Българската индустриално-търговска камара по казуса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Енергетиката - дефицит на базови мощности1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но (внос 0,44)- През тих мъглив януари язовирите са празни, потдържаме топъл и студен резерв от по 1,0 GW и остават 6,8, което е с 0,6 по-малко от НЕОБХОДИМИТЕ 7,4 GW 3. Излишъци- Изискването по програма 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36% - преизпълнили сме и директивата 2099г.!4. Предстои остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
В Енергетиката нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но- Внос 0,44 3. Излишъци- Изискването 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36%!4. Предстои остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и 5 Ето ги хубавците, които толкова плачат, че ще им спрат далаверата с огромните печалби от ВЕИ: - Валентин Златев с годишно 17 18 млн. лв,- Иво Прокопиев - 9.4 млн.,- Николай Вълканов 9.4 млн.,- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.,- Тодор Начев, ГЕРБ -7.6 млн..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Председателят на фотоволтаичната асоциация Меглена Русенова е свързана с Иво Прокопиев, който усилено се бори с кръга около Пеевски, но като стане дума за орязване на субсидиите за ВЕИ, реве, че гонели "инвеститорите".Да си имаме едно-две наум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още