IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Приходите от нея, които се оценяват на около 160 млн. лв., ще се използват като буфер в бюджета

14:34 | 30.11.13 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Управляващото мнозинство e взело решение да подкрепи предложението на партия "Атака" за въвеждане на 20-процентна такса върху волтаиците с бюджета за следващата година, съобщи БНР.

Депутатът от БСП Петър Кънев изчисли, че се очакват приходи от 160 милиона лева.

"Взе се решение, че ще бъде подкрепено. На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази. Малко цифри само - по години инвестициите: 2010 година са инсталирани 35 мегавата мощности - перки и солари, 2011 година -135, 2012 година - 840.

Очакваният ефект от тези 20 процента е около 160 милиона лева за бюджета, което автоматично, сами разбирате, ако го екстраполирате, че това са 20 процента, означава, че се касае за един пазар за около 700 милиона лева годишно. Който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България", каза той.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че приходите от 20 процентната такса ще се използват като буфер в бюджета.

Създава се публично-инвестиционна програма, от която ще се финансират приоритетни проекти, съобщиха пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, цитирани от БТА.

Златанова обясни, че за първи път има истинска допълняемост между национално и европейско финансиране, което е основно изискване за временните бюджетни политики на ЕС. Това означава, че приоритетите за страната ще се финансират от европейските фондове, но и с националния бюджет.

Петър Чобанов поясни, че няма да се създават тежки бюрократични структури заради публично-инвестиционната програма. Министерски съвет ще одобрява списъка със селектираните проекти, а сред основните критерии за одобряването на проект ще бъдат дали допринася за повишаването на икономическия растеж, за устойчивото развитие на регионите, за генериране на заетости и доходи, за конкурентоспособност на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Само не разбрах, те слагат 20% на волтаиците, а на нас ни се "отразява" на тока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 10 години
държавата ни "'''''не е на нужното ниво" заради такива като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Подкрепям и аз!Винаги има полза от нови приходи в хазната от данъци и таксиА най-добре е ако тези пари идват от най-богатата част от обществотона тах не са им нужни тези пари дори!Нужни са на алчността им, на егоизма им и на скъперничеството имп.с.и предпочитам държавата да взема парите на богатите с силни прогресивни данъци отколкото да ми се правят на меценати, дарители, и загрижени за останалите по- бедни от тях. Само СИЛНИ ВИСОКИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ до достигане на социализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Точно мен, с този ход, държавата не ме прецаква на момента. Нямам инсталиран ФЕЦ и то, благодарение на един почтен и коректен човек от бранша, г-н Матеев. жив и здрав да е, че, навремето, ми препоръча да не се ангажирам, ако не съм готов да изгубя онези пари. Благодарени е на този човек, още съм с акъла си и работя това, което аз искам.Обаче, и аз, SS-23, ще понеса косвени последици от глупостите на парламента..и аз, както и ти. Просто, последиците ще са в различен план:За разлика от теб, /засега, теоретично/ се очертава ВЪЗМОЖНОСТ и/или/ ВЕРОЯТНОСТ браншът да прогледне и да поеме по верния път, от който, и сега, и при тези условия, може да спечели повече, отколкото, от преди налагането на този безсмислен и *** обир. /20% са си обир/. Съответно, доколкото и аз имам своя принос за този бранш, имам своя шанс. Виж, теб, SS-23, не те виждам. Надявам се, да не си точно *** ама, знам ли, пнякога, също греша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Но, е грешно и нередно държавата /независимо, от кого се води / да си прецаква инвеститорите. Защото, тя самата, не е на нужното ниво.=======================================================Държавата нямаше да си мръдне пръста изобщо....ако не скочихме НИЕ...."маймуните", както ни нарича господина с голямото двойното ФФ!Така, че не се сърдете на държавата, тя самата не е и очаквала, че ще и се наложи да ви прецаква, или по-скоро- да създава такова впечатление!Сърдете на НАС...."маймуните"!И да ти кажа....и за напред ще ни сърдят....тоя път баМките! :)) Или ше влизат в релси, или... Нали знаеш, кое убива баМка...а пък сега със интернет е много лесно!!! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
и според теб за какво се "ежим" ??? - кое различно от това което казвам аз каза ти ? аз просто търся проблема /много над ниво държава/ ... до намирането му ;)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Не виждам защо се ежите и двамата.Мераклии за яко лапане за чужда сметка е имало, има и ще продължава да има. И нека си понесат последиците.Но, е грешно и нередно държавата /независимо, от кого се води / да си прецаква инвеститорите. Защото, тя самата, не е на нужното ниво. Ако Държавата така е написала и подписала договорите си, следва да ги спазва. Виждали сме какво става с административно регулираните цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Благодаря! :))Понеже общуването с ПРОСТИ и АРОГАНТНИ хора винаги ме е отвращавало, то ще те помоля да ме игнорираш и никога повече да не се обръщаш към мен за каквото и да е било! Аз ще те поставя в "Нежелани потребители" СЪЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
хОди се..... ....дървен ФФилосоФФ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Сега, за да сме наясно добре какво стана току що, прочети внимателно следното: - Мен не ме интерисува дали ти харесва отговора ми или НЕ! Това е тема на нова дискусия :)))Задълбаването в нехаресването ти на отговора ми на твоя въпрос, няма да оневини обидите ти, нанесени ми поради субективното ти очакване от измислена позиция от която пиша, щото иначе е трябвало да имам отговор на въпроса! Сега - имам ли аз отговор на въпроса (1), даден ли беше този отговор преди поставянето ми от теб в настоящата позиция (2), имал ли си ти възможност да видиш позицията (3) и заслужих ли последвалите от грешните допуснати и приети от теб допускания (4) !!Да очаквам ли да се извиниш ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още