IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Приходите от нея, които се оценяват на около 160 млн. лв., ще се използват като буфер в бюджета

14:34 | 30.11.13 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Управляващото мнозинство e взело решение да подкрепи предложението на партия "Атака" за въвеждане на 20-процентна такса върху волтаиците с бюджета за следващата година, съобщи БНР.

Депутатът от БСП Петър Кънев изчисли, че се очакват приходи от 160 милиона лева.

"Взе се решение, че ще бъде подкрепено. На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази. Малко цифри само - по години инвестициите: 2010 година са инсталирани 35 мегавата мощности - перки и солари, 2011 година -135, 2012 година - 840.

Очакваният ефект от тези 20 процента е около 160 милиона лева за бюджета, което автоматично, сами разбирате, ако го екстраполирате, че това са 20 процента, означава, че се касае за един пазар за около 700 милиона лева годишно. Който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България", каза той.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че приходите от 20 процентната такса ще се използват като буфер в бюджета.

Създава се публично-инвестиционна програма, от която ще се финансират приоритетни проекти, съобщиха пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, цитирани от БТА.

Златанова обясни, че за първи път има истинска допълняемост между национално и европейско финансиране, което е основно изискване за временните бюджетни политики на ЕС. Това означава, че приоритетите за страната ще се финансират от европейските фондове, но и с националния бюджет.

Петър Чобанов поясни, че няма да се създават тежки бюрократични структури заради публично-инвестиционната програма. Министерски съвет ще одобрява списъка със селектираните проекти, а сред основните критерии за одобряването на проект ще бъдат дали допринася за повишаването на икономическия растеж, за устойчивото развитие на регионите, за генериране на заетости и доходи, за конкурентоспособност на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
- Просто ако "държавата" СПРЕ да носи отговорност за обещанията си /напр. Договори/ , то не мога да си представя конституцията според теб каква роля и функция има???========================Пак си се хванал за "хартията" и продължаваш да мислиш, че "хартията" ще ти донесе печалба !?! Затова в три поредни поста, се опитвам да ти кажа, че това е грешно, и, че трябва да разчиташ и проучваш и да "другаруваш" с крайният потребител, а не с "посредника", т.е. приносителят на "хартията"! Толкова ли не вдяваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
"какъв "инвеститор" си, ако си градиш стратегията без да отчиташ реалността! Имал той сключен договор с държавата! Ам държавата от де ше вземе пари, за да ти плати?" - *** чакай бе - ти мен ВЕИ строител ли '*** НА'ПРАЙ ???:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) - Просто ако "държавата" СПРЕ да носи отговорност за обещанията си /напр. Договори/ , то не мога да си представя конституцията според теб каква роля и функция има???Аз затова се дразня повече за манипулацията на Държавата и тези отзад /над нея/ отколкото на глупавата и първична алчност на притежателите на "Млади пари" - обречените на премахване бизнесмени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
за какво да съм нервен бе човек - реалността ТЕ опровергава непрекъснато!:))))))) - аз ти давам взаимоотношения и причинно-следствени връзки, а ти виж какви аргументи имаш - Например коментар "6" SS-23:"НЕ могат да бъдат реално изпълнени, без това да предизвика сътресения в държавата и обществото!" - а ти откъде "разбра" каква е целта? - субективизма си ли попита ;)))))))))))"НЕ може да правиш "бизнес" на гърба на този, от който НЕ можеш да я вземаш тая "печалба"" - явно в "познатата" ти реалност може ;)))))))))))))))))))))))))"Е нема как да стане!" - Има, защото СТАВА :)))))))))))))))))))))И забележи как завършва кометара ти "- не мога да разбера!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
oslo
преди 10 години
И при застрахователите има секторен данък от 2%.И тук нека въведатПоздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
какъв "инвеститор" си, ако си градиш стратегията без да отчиташ реалността! Имал той сключен договор с държавата! Ам държавата от де ше вземе пари, за да ти плати? нали от мен ше вземе...ама "аз" казвам, че това дето иска да го вземе от мен и да го даде на теб- аз НЕ мога да го платя! Ето тук е твоята катастрофална грешка, че си осланял на "думата на посредника" (държавата), без да си даваш реална сметка за крайният купувач, живеещ в най-бедната държава в половината свят! Тотална крешка и лош мениджънт!същата работа с банките! Искат си печалба 6%, и после реват- ама то никой не взема кредити, а взеха и да спират да плащат! Ами какво друга по-логично да се очаква, като "домата върви по 2 лв", ако и да искат да го шиткат по 5 лв! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
"Е нема как да стане!"- Има, ако не искаш да ги купуваш доматите за 5лв/кг от примера, (защото можеш да дадеш само 2лв/кг) ще те отуча да ядеш домати! Защото, примера ти е неуместен - ползваш "свободно-пазарни" отношения и се мъчиш с тях да обясниш НЕ-свободно-пазарни!Имал си свободата да избираш само преди да те излъжат чрез манипулацията, както и ВЕИ-строителите да израждат в името на печалбата... а тя е била регламентирана само с "надежда"!===========================================================Нещо нервен ми се виждаш, и се опитваш "силово" да доказваш правотата си! дали аз ще се отуча да ям домати или не, не е важно, важното е, че ти тия домати на "женския" НЕ мож ги продаде! :))) това е тънкият момент! Твоята работа малко прилича на ситуацията с банките. пищят, че имало много лоши кредити, ама продължават да искат печалба 6%! Ами не 25%, ами 50% ше станат лошите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
когато надскочиш субективизма като единствен начин за спасяване на АЗ-а от обективната реалност и започнеш да виждаш реалността без очаквания , надежди и желания, тогава ще видиш манипулациите!Ето ти субективната защита на АЗ-а:"Е да, ама не бива да се *** по такъв начин. Дори, бидейки Н.В.Държавата по отношение на инвеститорите. Не може да се иска морал само от отсрещната страна." - защо, защото на теб не ти харесва и следователно не съществува, а ако стане е грешка ли :)))))))))))))) - и за какъв морал говориш, като си ги ползват дирекшън чрез алчността им? няма морал има САМО желание за печалба от едната страна и капан за мишки от другата!"А, ако отсрещната страна си извади главата измежду задните бузи, има шанса и да напредне. " - това е не само твое желание , а направо единствен твой изход... а него го няма - изхода не съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 10 години
Е да, ама не бива да се *** по такъв начин. Дори, бидейки Н.В.Държавата по отношение на инвеститорите. Не може да се иска морал само от отсрещната страна.А, ако отсрещната страна си извади главата измежду задните бузи, има шанса и да напредне. Даже в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Това защо ми го казваш: "Пишман-инвеститорите във ФЕЦ бяха не само прецакани. Те се и самопрецакаха."Аз във всеки пост казвам, че са виновни и те че се подлъгаха от алчност по спуснатата манипулация - капан за МЛАДИ ПАРИ, ето ти цитат от последния ми пост: "Имал си свободата да избираш само преди да те излъжат чрез манипулацията, както и ВЕИ-строителите да израждат в името на печалбата... а тя е била регламентирана само с "надежда"! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
Pyramid
преди 10 години
Пишман-инвеститорите във ФЕЦ бяха не само прецакани. Те се и самопрецакаха. Ала има и по-интересна част: Въпреки, че държавата ни се прави на долна *** от не една година, те, милите тарикати, продължават да вярват, че ще има вечна далавера. Което едва ли ще бъде така но, нали са вярващи......и пропускат десетки и стотици милиони, които им минават под радара, заблеян в Слънцето и хвърчащ по Вятъра.Същите са, както мобилаторите - забравили са, на коя земя, в кое блато и с кои жаби живеят, а после, само други им виновни. Не е само до свободата на избора. Иде реч за онова, между ушите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още