IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Приходите от нея, които се оценяват на около 160 млн. лв., ще се използват като буфер в бюджета

14:34 | 30.11.13 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управляващите ще подкрепят 20%-та такса върху ВЕИ сектора

Управляващото мнозинство e взело решение да подкрепи предложението на партия "Атака" за въвеждане на 20-процентна такса върху волтаиците с бюджета за следващата година, съобщи БНР.

Депутатът от БСП Петър Кънев изчисли, че се очакват приходи от 160 милиона лева.

"Взе се решение, че ще бъде подкрепено. На цената на тока не мога да ви кажа как ще се отрази. Малко цифри само - по години инвестициите: 2010 година са инсталирани 35 мегавата мощности - перки и солари, 2011 година -135, 2012 година - 840.

Очакваният ефект от тези 20 процента е около 160 милиона лева за бюджета, което автоматично, сами разбирате, ако го екстраполирате, че това са 20 процента, означава, че се касае за един пазар за около 700 милиона лева годишно. Който срещу 700 милиона лева годишно осигурява около 8 процента от потреблението на енергия в България", каза той.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че приходите от 20 процентната такса ще се използват като буфер в бюджета.

Създава се публично-инвестиционна програма, от която ще се финансират приоритетни проекти, съобщиха пред журналисти вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, цитирани от БТА.

Златанова обясни, че за първи път има истинска допълняемост между национално и европейско финансиране, което е основно изискване за временните бюджетни политики на ЕС. Това означава, че приоритетите за страната ще се финансират от европейските фондове, но и с националния бюджет.

Петър Чобанов поясни, че няма да се създават тежки бюрократични структури заради публично-инвестиционната програма. Министерски съвет ще одобрява списъка със селектираните проекти, а сред основните критерии за одобряването на проект ще бъдат дали допринася за повишаването на икономическия растеж, за устойчивото развитие на регионите, за генериране на заетости и доходи, за конкурентоспособност на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 10 години
Схващам, как да не. И в СВОИТЕ бизнес планове, винаги отчитам това.Ала не е само до мен.Сложат ли данък на експортните електромери, с частичка от незаслужената печалба ще се разделят 5 до 10 субекта, които не са се бръкнали и стотинка за строежа на евтините мощности, в/у които паразитират. За разлика от тях, обаче, новите инвестиции не са по левче за киловат и рискът /висока част от него/ се поема именно от инвеститорите. АКО не бе имало държавна политика /която също не аз съм обявявал, май беше по сергейково време за едни проценти в енергетиката/, щеше да е друго.Но, НЕ Е.и бизнес , най-добре, да се прави НЕ ЗА СМЕТКА, А С ПОМОЩТА на онези, за които го правиш. Ама някои, нали много разбират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
"Е нема как да стане!" - Има, ако не искаш да ги купуваш доматите за 5лв/кг от примера, (защото можеш да дадеш само 2лв/кг) ще те отуча да ядеш домати! Защото, примера ти е неуместен - ползваш "свободно-пазарни" отношения и се мъчиш с тях да обясниш НЕ-свободно-пазарни!Имал си свободата да избираш само преди да те излъжат чрез манипулацията, както и ВЕИ-строителите да израждат в името на печалбата... а тя е била регламентирана само с "надежда"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Ти май не схващаш в дълбочина това, което казвам!? Ситуацията в страната е такава, че тия договори, чрез които се бърка директно в джоба на крайният потребител, НЕ могат да бъдат реално изпълнени, без това да предизвика сътресения в държавата и обществото! Абе как не го проумявате, или по-скоро не искате да го проумеете, че НЕ може да правиш "бизнес" на гърба на този, от който НЕ можеш да я вземаш тая "печалба"! Как не го разбирате и не го виждате, не проумявам!?!Ако ти искаш да продадеш 1 кило домате за 5 лв, ама аз мога да ти дам само 2 лв, или взимаш двата лева, или отиваш на пазара в Хамбург! Дошъл си да продаваш домати на "женския", ама искаш да изкараш печалба, като на пазара у Хамбург! Е нема как да стане!Абе "инвеститорите" как си правите тия "бизнес планове" без да отчитате реалността и покупателната способност- не мога да разбера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
Pyramid
преди 10 години
Аз също плащам скъп ток. И ми е гадно.Обаче, основното, от което страда нашата страна, е липсата и отклоняването от отговорностА отговорност е и да се спазват сключените договори.Ако всеки път, когато ни притиснат, се огъваме, доникъде няма да стигнем.И има много по-голям ресурс, който, ако бъде овладян, и цената ще бъде овладяна, и държавата няма да бъде прецакана, и инвеститорите няма да бъдат отблъсквани.Преди година го предложих, някои си направиха оглушки:В момента, енергетиката ни работи точно за Мафията. А е лесно: Слага се мито на износа на енергия, и - готово. Все пак, експортираните количества са много по-големи а, законово, държавата има това право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
всички добавки за маймуните ще останат, а това което се обеща към излъганите строители на ЕС-директиви, ще се прибира през бюджета от печатарите - посредством лихвата по заемиТЕ, докато маймуните си "мислят" субективно, че печатарите ПЕЧАТАТ пари ;))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
Той тока ще поскъпне по други причини...но ако ВЕИ-добавката остане 100%-ова, поскъпването ще е още по-жестоко!Въпросът е: ще има ли кой да го плати това поскъпване?!?! :))) Аз казвам, че няма кой, и това ще породи "взрив" в енергийната система, взрив заложен още по времето на Мавъра и "американските тец-ове"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Това, което се случва и предстои още да се случи във ВЕИ-сектора, едва ли е изненада за някого! Поредният спукан балон в България! Същото като с имотите!Истината е една едничка и съвсем простичка, и за нея говоря от има-няма две години: Както и с ипотеките от балона, така и със скъпият ток- НЯМА КОЙ ДА ГИ ПЛАЩА В БЪЛГАРИЯ!!! Това е реалността! Заплатата (средната) в България е 800-850 лв! Е ха кажете как със 800 лв ще плащаш, ипотеки, ще плащаш кредити (които упорито ти навират в носа), ще плащаш ВЕИ-ток и всичко друго, което постоянно поскъпва....но заплатите НЕ мърдат! НЯМА КАК ДА СТАНЕ, НЯМА ОТ КЪДЕ!* Затова ако имат акъл в главите банките- ще свалят драстично лихвите! Лихвата, която може да се плаща в България е 2-2.5% макс. По ли е добре да удариш 50% лоши кредити, от колкото да свалиш лихвите, и да имаш 3-4% лоши кредити?* Същото важи и за ВЕИ- сядат на масата на преговорите и предоговарят на разумни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
в това никой не се съмнява! всички навътрени усетиха параметрите на капана!Обратно -> да не си мислят останалите, че тока ще стане по-ефтин ;))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още