IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: Енергетиката стана поле на политическо противопоставяне

Докато тя не се превърне в територия на национален консенсус, процесите в сектора ще са катастрофални, коментира енергийният експерт

10:47 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Атанас Тасев: Енергетиката стана поле на политическо противопоставяне

През последните няколко години енергетиката стана територия на политическо противопоставяне, а не на национален консенсус, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Атанас Тасев. Той допълни, че докато това продължава, процесите в сектора ще са катастрофални. По думите му протестите от февруари миналата година са показали, че именно промяната в цените на енергетиката са най-дестабилизиращият фактор в управлението. Тасев допълни още, че натискът в тази посока продължава.

Той поясни, че равновесие при ценообразуването на електроенергията ще бъде постигнато като преминем изцяло към либерализиран пазар - да има търсене и предлагане.

„Това, което предстои с либерализирането на пазара, е скок на цените, тъй като те дълго време са били под

икономически обоснованите нива“, заяви още Тасев.

По думите му Евгения Харитонова се е разделила с поста си на председател на ДКЕВР, тъй като открито е заявила, че цените на тока за този ценови период трябва да бъдат увеличени с 40%.

Според енергийния експерт, при условие, че за една година са сменени няколко души на ръководния пост на държавната комисия, а системата не отговаря на очакванията, очевидно рокадите не са решение.  „Освен да дойде някой, който да може да издържи на този натиск и да направи цените, такива каквито иска правителството“, допълни още Тасев.

Той коментира и 20-процентния данък върху приходите от ВЕИ енергията. По думи му мярката ще издържи в рамките на един регулаторен период, през който ще се търсят варианти да бъде променена ситуацията. "В това число с либерализацията на пазара. Тогава мястото на координатори на балансиращите групи, мястото на възобновяемата енергетика в ценовото балансиране ще бъде намерена“, заяви още Тасев.

Според енергийния експерт решението за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да бъде взето в рамките на това правителство. Последните новини, че „Тошиба“ планира 30-процентно участие в проекта, дават сигнали, че това ще е една изцяло частна инвестиция, коментира Тасев.

„Ако това е чужд инвеститор, ако не участва на регулирания пазар – няма проблем да си определя технологиите и партньорите. И сега се разбира, че „Тошиба“, която е мажоритарен собственик на „Уестингхаус“ предлага 30% участие в проекта, което означава стоков кредит и изцяло частна инвестиция“, заяви още Тасев.

До взимането на окончателното решение обаче трябва да се мине през получаване на лиценз от Българския ядрен регулатор, чиито стандарти са дори по-строги от европейските, подчерта енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още