IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Въпросът кой ще изгражда 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не е предрешен

Реакторът, който беше предвиден за централата в Белене, няма да е осми реактор на АЕЦ „Козлодуй", подчерта премиерът

11:37 | 26.11.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Въпросът кой ще изгражда 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не е предрешен

Идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" тепърва ще се разработва – предстои да се решава дали да се организира конкурс за изграждането му, заяви премиерът Пламен Орешарски, като не изключи да има такъв.

„Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор“, заяви министър-председателят в Букурещ, където участва в срещата на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, цитиран пресцентъра на кабинета.

„Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий“, каза премиерът и повтори, че въпросът кой ще изгражда седми реактор на ядрената централа не е „предрешен”.

Той посочи, че „Уестингхаус" все още не са приключили техническото проучване за изграждането на седмия реактор в централата в Козлодуй. „Мисля, че не са приключили и мисля, че продължават, тепърва предстои много работа по този проект, всичко е в предварителен стадий, предстои и лицензиране на площадката", заяви Орешарски.

„Подготовката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" беше стартирана от предходното правителство. Ние просто продължаваме тази подготовка и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме политиките, ще има приемственост”, коментира Пламен Орешарски.

Идеята на правителството на ГЕРБ беше на площадката в Козлодуй да бъде инсталирана вече готовата мощност, поръчана за спрения проект АЕЦ „Белене”. Според премиера все още не е ясно каква ще е съдбата на произведения от руската страна реактор. Пламен Орешарски подчерта, цитиран от bTV, че „той няма да е осми реактор на АЕЦ „Козлодуй".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
kroki
преди 10 години
Невероятна суматоха предизвика опита на правителството да диверсифисира енергетиката. Десните реват защото им отнехе антируската реторика (и сега не знаят какво да пирказват), а пък рускто лоби се чувства изиграно (и активира говорители като Р.Петков). Значи е Орешарски е на прав път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Само не мога да разбера, тези които слагат минуси такива гьон сурати ли са що ли? Да ви върна 2 години:Министър от ГЕРБ каза еди си какво! Малко след това: Бойко каза грешка е това няма да се прави.Сега:Министър от БСП/ДПС каза еди си какво! Малко след това: Орешарски каза грешка е това няма да се прави.Нов морал? Премахнали сме страха? Аз толкова уплашени хора не съм виждал преди 2 години, не знам вие какво виждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
" ...и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили...."Упреците не са за нещото /което и да е то/ което бихте продължили , а за начина по който бихте го направили ! Как да имат хората доверие на някой, който ОЧЕВАДНО, непрестанно лъже и манипулира общественото мнение!!!!!??? Как да се има доверие на хора, които с голяма вероятност ни крадат? Та те и една плочка на тротоар да поставят ще ни таксуват на цена колкото за цял тротоар! ДОВЕРИЕ е ключовата дума г-н Орешарски, ДОВЕРИЕ! Ама вие си го знаете. Само се правите на цапнат с мокър ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Хаха баси тъпака! Като си толкоз отворен и като държиш да мислят хората, че наистина управляваш уволни министъра, който подкопава доверието в правителството! Как той каза, че това е най-добрия реактор и ще го строим, а ти казваш, че нищо не е решено? Има яко несъответствие. Изхвърли го сега, защото после ще съжаляваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още