IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на нов блок в АЕЦ Козлодуй може да започне най-рано през 2016 г.*

За финансирането ще се мисли след като Министерският съвет реши дали да стартират преговори с Westinghouse

14:41 | 23.11.13 г. 14
Изграждането на нов блок в АЕЦ Козлодуй може да започне най-рано през 2016 г.*

Изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” може да започне най-рано през 2016 г. Това съобщи на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който се завърна от посещението си в САЩ.

Министърът ще препоръча на Министерския съвет да започнат преговори с американската компания Westinghouse за изграждането на реактора. Той посочи, че очаква кабинетът да разгледа доклада му до края на годината, предаде агенция Фокус.

“След като Министерски съвет вземе решение за преговори между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Westinghouse, моделите на финансиране могат да бъдат няколко. Не сме се спрели на модел”, каза той.

„Размерът на инвестицията тепърва ще бъде уточнен. Очакваме финансовият модел да бъде изграден за шест месеца”, добави министър Стойнев. По думите му възможно е да има и държавна гаранция, а от избрания модел на финансиране ще зависи дали ще се търси частен инвеститор.

В САЩ икономическият министър се е срещал с представители на Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, които са изразили готовност да финансират 70% от проекта.

Драгомир Стойнев посочи, че очаква подкрепа от всички политически сили за проекта. “Този проект не е на това правителство, а на българската държава”, коментира той.

Според министъра на икономиката и енергетиката не е нужно да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото AP 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света. В САЩ Стойнев бе придружаван от изпълнителните директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов, и на Агенцията за ядрено регулиране - Лъчезар Костов, които по време на пресконференцията също дадоха високите си оценки за американския реактор, предаде БТА.

В момента все още няма действащи такива реактори, но се изграждат два в САЩ и два в Китай, и докато българският реактор бъде изграден, те вече ще работят, коментира Генов. 

Според Стойнев ако сега не бъдат взети мерки за създаване на нови мощности за производство на енергия, след 15 години положението у нас ще стане драматично. Иван Генов пък посочи, че АЕЦ "Козлодуй" ще има достатъчно средства за удължаване на експлоатационния срок на работещите сега 5-ти и 6-ти блок на централата, дори и да бъде започнат новият проект. 

На въпрос какво ще прави страната ни с поръчания на руската "Атомстройекспорт" ядрен реактор за АЕЦ "Белене", Стойнев заяви, че по проекта "Белене" се води арбитраж и не може да прави никакви коментари, за да не бъдат използвани в съда. Според Стойнев въпросът с проекта "Белене" ще се решава още поне две години.

* Допълнено към 15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това означава че хвърлят зрелища за да отвлекат вниманието на маймуните от нещо по-съществено, което са ни скроили и вече почти са ни вкарали в него :))))(както би казъл ivanoff)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
На едно място чета, до 2016-та не можело и да се говори за 7-ми блок, тук го стартираха, другаде, сигурно, веки че го завършат и то, не към 2015-та, ами йощ догодина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
САЩ веча са първи другарчета на БСП-то, защото Уестингхауз ще строи АЕЦ, а GE -Марица изток и Южен потокКажете нещо, а протестиращите надничари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тая люспа я има. Просто няма как да я няма. Само съжалявам, че никога сигурно няма да разберем точно кои са индивидите, които укропняват света и първичната цел на всичко това. Излгежда така все едно се правят канали, планове за огромен износ на всичко, все едно ще се изнася на друга планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
даже лекичко ще коригирам - архитектите разпределят наново света и ползват сащ като основен инструмент! - в-на-под-меквам, че има още една люспичка в тази подредба, която даваш за пример, над нивото до което докарваш!обратно, ако сащ играеха сами за себе си /дори и с частен фед, което обезсмисля свободата им в полза на фед, а той не е частен в полза на сащ!/, то специално в момента -> нямат никакъв преоблем да превземат целия свят - целия..!. но не е това целта, а именно да се нацепва и преточват всички маймуни и се ползват обективно чрез субективизма! ... ама става много сложно и някоя субективистична *** ще скочи само-защитавайки вградените си ограничения да обижда и напада ;))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Той не може да разбере, че всичко е едно както казваш. Просто САЩ (и марионетката им ЕС) и Русия си поделят света, този път безкръвно и мирно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
poketl
преди 10 години
Стига с това АНТИ и ПРО, бре - цял живот ли ще мразите някой и ще боготворите друг? То и затова сме на това дередже, щото болшинството от нашенците мислят така и постоянно делят неделимото. Аман от марксистки тикви по тия ширини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"МИТИНГ В УКРАЙНА П Р О Т И В ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА СТРАНАТА В ЕС !!" - не мога да се въздърржа да не коментирам горното - той и той си се засилил да мислиш в тази посока! Според теб - Къде хипотетично изборат да отидат ТЕЗИ като УЖ бягат от ЕС - искаш ли да ти дам едно видеоце и на теб да видиш? - в другата ръка на този дето е създал ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ако това е отговор към мен - то аз мога да ти дам примери за минтинги в БГ за каквото се сетиш... и това какво променя? доказва ли нещо? или ми отговаряш на въпроса?Нищо, не се притеснявай ако нямаш отговор, просото мисли, щото ако не мислиш си на чужда пързалка винаги :)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
МИТИНГ В УКРАЙНА П Р О Т И В ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА СТРАНАТА В ЕС !!http://***.youtube.com/watch?v=Nj7rArBhIAw#t=42
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още