IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев предлага преговори с Westinghouse за нов блок в Козлодуй

Интерес към проекта е проявила и американската експортна банка - Eximbank, обясни енергийният министър

21:51 | 22.11.13 г. 14
Стойнев предлага преговори с Westinghouse за нов блок в Козлодуй

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще препоръча на правителството да започне преговори за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания Westinghouse, съобщи агенция „Фокус”.

По-рано днес Стойнев беше на посещение в централата на компаниятав Питсбърг и се запозна с работата на разработвания от нея реактор от трето поколение. Заедно със Стойнев е и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Мнението на двамата е, че ядрената технологията на американската компания е най-модерната в момента. 

Ако бъде взето решение за начало на преговори с Westinghouse, бързо ще бъде изработен и финансов модел, който ясно ще показва крайната цена, допълни още енергийният министър.

Той коментира още, че по време на посещението си в САЩ се е срещал с членове на борда на американската експортна банка Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, които са изразили своята готовност да финансират проекта.

Интересът на американските фирми към България е огромен, особено в сферата на енергетиката, отчита още Драгомир Стойнев към края на своята визита в САЩ. След разговори с представители на General Electric, които са изразили желание да участват в изграждането на девети и десети блок в ТЕЦ „Марица Изток – 2”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Понеже минуса на СТРАХО няма да даде отговора на въпроса който тя поради липса на необходимото количество извън-субективистичен мозък, няма да си зададе /поради всички субективистични защити стартирани в него/, то ще помоля всички които го разбират /въпроса/ да изгледат това клипче изпратено ми от SSIW вчера:http://***.youtube.com/watch?v=QYCsYyS3m-E - няма да кажа на колко въпроса още има отговорите там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Хмм... чудя се как може при такива очеизвадни аксиомни противоречия да пишеш в такъв захлас:" ... Такава цена се плаща, когато назначаваш очевадно спорни фигури във властта. Трябва час по скоро да се махат от властта защото ВРЕДЯТ ! "Зашо се бориш с "очевадно спорниТЕ фигури във властта", та "Трябва час по скоро да се махат от властта защото ВРЕДЯТ ! " и после да започне цикъла-цирк пак отначало в същия цикъл и ти да стигнеш пак до същия извод, а не излезнеш от цикъла като стигнеш до ТОЗИ КОЙТО "назначава"!!! Ама ако ти сътовряваш този безсмислен цикъл в *** си, ползвайки грешната аксиома, че "народа-суверен" назначава... не мога да помогна :))))))))))))))))Кой назначава? - защо не удариш едно мислене в тази посока!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Колко и КОИ от гражданите на тази държава изобщо някога ще разберат, за параметрите предмет на тези преговори и по евентуалната сделка!? Преговарят от наше име и за наша сметка а никога няма да разберем колко и защо толкова ни е излязла сметката която ще ТРЯБВА да платим! Замислете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Елементарно е. За тези в този бизнес е все едно от кого ще си получат "хонорара" за театъра който изнасят. Натиснали са ги американците, ами ще преговарят с тях за за това което смятат, че им се полага! Какво значение има за тях от къде им идват парите!? Те са бизнесмени! А страната ни !? Тя е за да обслужи интереса им! Къде тук има място пазара /търсене и предлагане/ !? ;) Нищо изненадващо не виждам. Въпрос на преговори! За нас остава да се наслаждаваме на спектакъла "русофили срещу русофоби" ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 14
STRAHO
преди 10 години
Тия хора, от това правителство, или са глупави или се правят че са, или нас правят такива! Проблема не е толкова в това какво предлагат или правят а в това, че им нямаме доверие! Каквото и да предприемат или да направят то ще е в пъти по СКЪПО за данъкоплатеца от реалната си цена. Магистрала ако почнат ще е два пъти по скъпа на км, повишение на доходи ако предприемат пак така, реактор ако построят пак така и т.н! Добавената стойност на всеки техен продукт идва от кражбите . Дали ще договорят комисионните си и консултантски с американци , французи, японци, патагонци или руснаци е все тая за нас! Та, каквото и да правят хората няма да са доволни точно по тази причина. Такава цена се плаща, когато назначаваш очевадно спорни фигури във властта. Трябва час по скоро да се махат от властта защото ВРЕДЯТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Един безплатен инвестиционен съвет: купувайте акции на производители и вносители на вазелин в България, очаква се скок в търсенето ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Сега гледай как за повече пари ще построим един реактор в Козлодуй, отколкото два в Белене, ама нито един вресльо от предишната кампания няма да чуеш да блее - нито Боце, нито Костов, нито Малтинчо и други "десни", нито тукашните (от форима) специалисти-икономисти!Цялата работа беше "Стани да седна!", а ефектът, както винаги - "кон за кокошка"! Само дето ручахме жабетата и после ще плащаме "американски" ток на американски цени - за справка ТЕЦ-а на AES.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
MarkoM
преди 10 години
Е, нали не можехме да си позволяваме да теглим заеми за да строим Белене, и нали реакторите за Белене щяха да отиват в Козлудуй? :) А сега какво излиза - щом банката е на САЩ, няма проблем за България да теглим заеми и за АЕЦ, и за ТЕЦ и да ги изплаща после :)))))))А сега де - от американска банка не е проблем, ама от всяка друга банка или от всеки друг щяло да е скъпо и да фалира държавата такъв заем:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Субективно погледнато, "Естествената смърт" е по-хубава смърт! - показвам, как субективизма се ползва срещу маймуните :)))))))))))))))Обективно погледнато, разбира се че дори и при определен риск, и до определена цена, ядрената енергетика е за предпочитане :))) - но ТЕ и тук ще извъртят маймуните в цената като субективно наблегнат на РисКа :))) - напр. ще платите х10 или х20 заради риска ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Естествената смърт убива милиарди в рамките на 1-10 години! Да бъде забранена!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още