IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Атака" е поискала продължаване на строежа на АЕЦ "Белене"

Партията е внесла проекторешение в НС с мотив, че обстоятелствата коренно са се променили и е била допусната грешка за спирането на проекта

16:40 | 22.11.13 г. 7
"Атака" е поискала продължаване на строежа на АЕЦ "Белене"

"Атака" е внесла проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, внесен на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналисти днес в Народното събрание, съобщи БТА.

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата - от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. С това решение депутатите подкрепиха решението на министрите за спиране на проекта "Белене".

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка при спирането на проекта.

Вносителите припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" втора атомна централа в Белене.

Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака". 

Проекторешението на „Атака“ предвижда да се задължи МС да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

Припомняме, че в Плана „Орешарски“ е заложен рестарт на проекта АЕЦ "Белене" в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики, посочи премиерът Пламен Орешарски при представянето на програмата "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП.

Тогава министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че на този етап проектът е замразен, но „ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”. Стойнев също тогава заяви, че преди края на годината ще има ясно становище за това дали е необходимо да се изгражда втора атомна централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха...! На групата юзъри на готовите етикети ще им изпушат процесорите сега! хаха...! Социалисти, комунисти, онанисти... хахаха!Като дойде Бареков, ще доведе Арева да построи нов АЕЦ в Пловдив и ще ни оправи! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Матрицата : Пренареждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Начи "националистите" правят белене с руснаците, а комунистите нов блок с хамериканците. Някой още да не е наясно, какво става тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Боковци скриха целия доклад на консултанта за Белене. Да видим, господа другарите дали ще го публикуват. А, дали ще скъп токът - да, на първо време, сигурно. Обаче, те и сега цените са над 18 ст. с ДДС, а говорим за дългосрочна стабилизация при стабилен световен тренд нагоре и то, отчетът ще върви от деня да пуск на първия блок...който няма да е нито утре, нито дори следващата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Кое метено? - само Българската енергетика беше "насметена" и нарочена за пълна и тотална ликвидация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
uraser
преди 10 години
С извинение но: тия се изсраха на метеното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още