IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев оценява можем ли да купим американски ядрени реактори

България ще строи ядрени мощности, които да заместят остарелите, категоричен е енергийният министър

10:11 | 22.11.13 г. 7
Стойнев оценява можем ли да купим американски ядрени реактори

България ще строи нови ядрени мощности, категоричен беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред bTV.  В момента той е на посещение в САЩ и ще се срещне с представители на ядрената компания Westinghouse.

„За нас е много важно да изградим най-модерната технология. Затова ще имам срещи с ръководството на Westinghouse и да погледнем стимулатора на възможно най-новия реактор от трето поколение”, обясни той. След това той ще направи доклад за Министерския съвет и ще бъде взето решение за новите мощности.

През следващите 15 години България ще затваря мощности – ядрени и термични, и не можем да разчитаме само на водни централи или възобновяеми източници за производство на електричество, обясни енергийният министър.  По тази причина и отлагане на решение е много опасно, защото от износител на електричество, България може да се превърне във вносител.

По негови думи най-важната задача на правителството е да осигури сигурни доставки на природен газ, но и на електричество с най-ниската възможна цена, което ще повиши конкурентоспособността на бизнеса.

Припомняме, че през 2011 година беше подписан меморандум за сътрудничество между Westinghouse и Българския енергиен холдинг. При подписването на документа тогавашният изпълнителен директор на БЕХ Йордан Георгиев коментира, че областите на сътрудничество ще бъдат за диверсификация на източниците на доставка на ядрено гориво и третирането на ядрени отпадъци.

Американската компания трябваше да даде и оценка за удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. Година по-късно пък беше избрана за консултант за площадката за седми блок в ядрената ни централа.
Westinghouse подаде предварителна оферта и за строителството на АЕЦ „Белене”, но после се отказа от участие в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Явно е така.Строгият ограничен субективист е по-зле и от ***. За *** поне има някаква надежда да се образова и промени, дори и само 1 % да е.Пак да се върна на темата... Това ако е истина хич не е по-добро от старото статукво. Предпочитам си руския реактор обаче без допълнителни усложнения и условия за горивото и при нормален и прозрачен бизнес модел за целият проект, все едно го купуват германци, не майкопродавци българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
субективисти не *** - първото е много много по-лошо!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това ако е истина значи заслужено може да се счита че целокупния български народ е съставен основно от ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Сега студентите ще почнат да манифестират в подкрепа на правитеството, а издържаните от фондация "Америка за България" сайтове и телевизии ще станат върло проправителствени. Освен това Пардю ще се целуне с Орешарски при поредната си частна отпуска в България;;;;;;;;;;;С една дума -да живеееееееееееееееееее GE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ами субективно погледнато са прави! :)))) - понеже маймуните обичат субективизма, Можем да пробваме още 3-4 вида реактори... и поне 3-4 пъти да стартираме и замразяваме Белене, с всички юридически последствия от това!Изобщо субективната гледна точка е голяма работа и възприета от маймуните спомага за управлението им "правилно"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
MrSi
преди 10 години
Та нали това беше целта на прехода , да разберем колко лоши били Руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Явно се задава поредното ограбване. След като продадохме два руски готови реактора (щото били остарели, а се оказа, че руснаците си ги пуснаха в експлоатация и си бачкат), сега ще продадем и реакторите, които ги замениха, за да ги сменим с американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още