IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Петков: Тръжна процедура за седми блок на "Козлодуй" е задължителна

Стойнев няма мандат от правителството да преговаря с Westinghouse, смята областният управител на БСП в Плевен

09:37 | 26.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Петков: Тръжна процедура за седми блок на "Козлодуй" е задължителна

Липсата на търг за определяне на изпълнител на строителството на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” притеснява и областният председател на БСП в Плевен Румен Петков. Пред bTV той коментира изявленията на енергийният министър Драгомир Стойнев, че ще правим реактор в сътрудничество с американската компания Westinghouse.

Петков заяви, че по негови данни Стойнев няма мандат от правителството да води подобни преговори. Липсата на тръжна процедура той нарече „нечистоплътна практика”.

Той посочи, че подобни мощности се изграждат и от френски компании и не става ясно защо е избрана американската технология.

Румен Петков коментира още, че раздвижването около изграждането на нови мощности вероятно е в изпълнение на енергийната стратегия, приета от Народното събрание през 2011 година. В нея е записано, че правителството ще защитава пред своите европейски партньори развитието на ядрената енергетика и изграждането на 2 хил. мегавата нови мощности.

Петков смята, че има инвеститорски интерес за повторно стартиране на АЕЦ „Белене”. Той критикува ръководството на БСП, че не се работи в тази област при положение, че това е част от предизборните обещания на партията, а се е стигнало дотам, че Атака е внесла законопроект за рестартиране на проекта.

Според директора на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, който също участваше в разговора, в правомощията на правителството и изцяло в неговата компетенция е да решава как да изгражда нови ядрени мощности на територията на страната.

Мнението на Генов като специалист е, че реакторът АР 1000, разработван от Westinghouse, е най-добрият в момента на пазара. Той беше категоричен, че подготвените реактори за АЕЦ „Белене” трябва да бъдат използвани за изграждане именно на ядрена мощност в Белене, а не да се използват за нов блок в АЕЦ „Козлодуй”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
kroki
преди 10 години
Въпросът кой ще изгражда 7ми блок на Козлодуй не е предрешен, но самият факт, че правителството на Орешарски прави опит да диверсифисицира енергетиката е похвален. Само как ревнаха т.нар. десни (ДСБ, ГЕРБ и БГ на които им отнеха любимия антируски рефрен), а и самото руско лоби (почувствало се застрашено) в лицето на Р.Петков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още