IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясният проект за седми блок на "Козлодуй" притеснява опозиционни партии*

От ДСБ предупреждават за нарушения на правилото за държавна помощ в ЕС, от "Движение България на гражданите" смятат, че енергетиката се раздава на парче

13:05 | 25.11.13 г. 11
Неясният проект за седми блок на "Козлодуй" притеснява опозиционни партии*

Договорките на Драгомир Стойнев в САЩ за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ са неясни и проектът изглежда като американско „Белене“, предупреждават от „Демократи за силна България“ (ДСБ).

Поети са ангажименти без конкурси, без съгласуване с Европейската комисия, което е нарушение и на българските, и на европейските правила, коментира лидерът на партията Радан Кънев, цитиран от БТА. Според него заявката на енергийния министър за държавни гаранции за проекта е нарушение на правата за държавна помощ, без съгласуване с Брюксел.

Изграждането на нови ядрени мощности не е решение на икономическите проблеми на страната, особено и в международната изолация, в която правителството е поставило България, коментират още „тъмносините“.

До 2035 година България няма да има нужда от нови мощности и стартирането на подобен проект е излишно, особено при липсата на ясна цена, доставките на ядрено гориво и управление на отпадъците, е позицията на ДСБ.

Неяснота има по отношение на цялата енергетика, пък е позицията на „Движение България на гражданите“, изпратена до медиите. Лидерът на партията Меглена Кунева посочва, че правителството раздава сектора „на парче“. „Южен поток“ дава възможност на Русия да оказва натиск върху Украйна, което е „опит на правителството да се хареса на Русия“.

От друга страна проектът за седми блок в ядрената ни централа „е опит на управляващите да се харесат на западните партньори“, но при тези решения правителството непрекъснато изненадва нацията, допълва Кунева.

Според нея липсата на предсказуемост и проруската ориентация на енергетиката ни не се приемат в Европа и подкопават репутацията ни в международен план.

За Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ, трябва внимателно бъде избран момента за стартиране на проекта за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Той обаче е останал изненадан от изявлението на Драгомир Стойнев, че няма да е нужен конкурс за технологията за седмия блок в централата, пише агенция "Фокус". 

Добрев посочва, че е имало общо четири оферти на компании, желаещи да извършват предпроектно проучване за проекта. Сред тях е и американската Westinghouse, която беше посочена от Драгомир Стойнев като вероятен изпълнител. 

„С толкова много въпроси оставам с впечатлението, че това е някаква PR акция за получаване на международна подкрепа от управляващите”, заяви още той.

От ГЕРБ уточниха още, че ще сезират комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер по отношение на желанието на управляващите да търсят изпълнител на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс. 

* Статията е допълнена с мнението на Делян Добрев е ГЕРБ по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Боко Тиквата не го притеснява само СИК, Маджо и ПашатаИначе дори Уестингхаус го притеснява вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Въпросът не е към кого да си обърнем задниците, а поне веднъж да направим нещо по ЯСЕН и ПРОЗРАЧЕН начин. Толкова ли е трудно да се направи един конкурс от БЕХ за изграждане на нова ядрена мощност. С ясни и точни, предвариелно определени критерии за оценка - например за технология - толкова точки; за срок на изграждане - толкова; за цена - толкова; за финансов модел - толкова и т.н.. Да идват тогава руснаци, американци, японци.. марсианци и всякакви и да си излага офертите.. И публично да се избере.. Докато нещата не почнат да се случват по този начин - аз лично ще съм против всеки един подобен проект..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Да уточня че не си го вземаха обратно просто ей така, а срещу прекалено висока цена, няколко пъти по-голяма от нормалната пазарна цена за тази услуга. Затова едно от първите неща, които се направиха навремето с парите от фонда дето дойдоха като компенсации за затварянето на блокове 1-4 на Козлодуй беше хранилище за ОЯГ с мониторинг и денонощно видеонаблюдение към МАГАТЕ, в което нашето ОЯГ да се съхранява 10 години. Точно рекета с ОЯГ беше един от инструментите, които се използваше за оскъпяване на прекалено евтината ядрена енергия на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй според настроението на руския генерал-губернатор на провинция България.Ако искаме да имаме евтина и наистина печеливша ядрена енергетика трябва да си разработим и патентоваме собствена технология и сами да си произвеждаме основните неща, без горивото, разбира се, защото като знаят каква корумпирана и продажна *** сме българите никой няма да ни остави да си обогатяваме сами урана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 10 години
Американски или руски - блоковете пари струват и това е ясно.Мен ме притеснява фактът, че ядреното гориво ще остава в България, а до този момент руснаците си го взимаха обратно. Нека да е проруска енергетиката ни, ако така е по-добре за нас! Чисто географски сме по-близо до Русия, отколкото до Америка. И досега в новата ни история, когато сме били против Русия - все сме губили. Може би е време малко по-прагматично да погледнем на изток, без излишни емоции. И да защитаваме националния си интерес. Аз бих попитал: Руски блок струва 6 млрд. евро и руснаците си взимат горивото обратно. Вие какво предлагате и по-добри ли са вашите условия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
И мен не ме топли....Единственото по-различно е, че за пръв път вината няма да бъде изкуствено прхвърлена върху дежурната кукла на конци с десни убеждения, а е изцяло и единствено върху плещите на БСП/ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Абе да ти кажа, някакси не ме топли много ако знам, че парите ми изтичат на запад, а не на изток. Това което се вижда, или поне аз си мисля че виждам е следното: На "реаниматорите" им трябва ново "Story", защото про американското им го "социализираха". На първо четене напъните им са ялови, да видим по-натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Фанаха действащ председател на българския парламент с пари на терористи и сега така са заклещили русофилите и мафиотите, че каквото и да се спусне от Белия Дом към Станишев и Орешарски тези двамцата само ще стоят мирно, ще козируват, ще викат "Yes sir!" и ще бързат да изпълняват. Друго не можахме да видим но поне малко морално и историческо възмездие дойде.Добре че това мафиотско правителство не падна по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
vivankata
преди 10 години
Ми то те мълчаха щото се изнендаха що САЩ, а не Русия, та сега ще мислят накъде да си обърнат дупетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Долу Стойнев и Станишев - проводници на американските мераци за източване на България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Ти скивай, сега, какви ще ги закършат не само явни опозиции, ами и неявни управляващи, ЦрЪвено Око ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още