IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясният проект за седми блок на "Козлодуй" притеснява опозиционни партии*

От ДСБ предупреждават за нарушения на правилото за държавна помощ в ЕС, от "Движение България на гражданите" смятат, че енергетиката се раздава на парче

13:05 | 25.11.13 г. 11
Неясният проект за седми блок на "Козлодуй" притеснява опозиционни партии*

Договорките на Драгомир Стойнев в САЩ за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ са неясни и проектът изглежда като американско „Белене“, предупреждават от „Демократи за силна България“ (ДСБ).

Поети са ангажименти без конкурси, без съгласуване с Европейската комисия, което е нарушение и на българските, и на европейските правила, коментира лидерът на партията Радан Кънев, цитиран от БТА. Според него заявката на енергийния министър за държавни гаранции за проекта е нарушение на правата за държавна помощ, без съгласуване с Брюксел.

Изграждането на нови ядрени мощности не е решение на икономическите проблеми на страната, особено и в международната изолация, в която правителството е поставило България, коментират още „тъмносините“.

До 2035 година България няма да има нужда от нови мощности и стартирането на подобен проект е излишно, особено при липсата на ясна цена, доставките на ядрено гориво и управление на отпадъците, е позицията на ДСБ.

Неяснота има по отношение на цялата енергетика, пък е позицията на „Движение България на гражданите“, изпратена до медиите. Лидерът на партията Меглена Кунева посочва, че правителството раздава сектора „на парче“. „Южен поток“ дава възможност на Русия да оказва натиск върху Украйна, което е „опит на правителството да се хареса на Русия“.

От друга страна проектът за седми блок в ядрената ни централа „е опит на управляващите да се харесат на западните партньори“, но при тези решения правителството непрекъснато изненадва нацията, допълва Кунева.

Според нея липсата на предсказуемост и проруската ориентация на енергетиката ни не се приемат в Европа и подкопават репутацията ни в международен план.

За Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ, трябва внимателно бъде избран момента за стартиране на проекта за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Той обаче е останал изненадан от изявлението на Драгомир Стойнев, че няма да е нужен конкурс за технологията за седмия блок в централата, пише агенция "Фокус". 

Добрев посочва, че е имало общо четири оферти на компании, желаещи да извършват предпроектно проучване за проекта. Сред тях е и американската Westinghouse, която беше посочена от Драгомир Стойнев като вероятен изпълнител. 

„С толкова много въпроси оставам с впечатлението, че това е някаква PR акция за получаване на международна подкрепа от управляващите”, заяви още той.

От ГЕРБ уточниха още, че ще сезират комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер по отношение на желанието на управляващите да търсят изпълнител на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс. 

* Статията е допълнена с мнението на Делян Добрев е ГЕРБ по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Ейй, тъкмо ги изкритикувах, че трети ден вече мълчат и те - хоп! Сега е добре и протестиращите срещу кабинета да добавят в лозунгите антикозлодуйската и антиамериканска тема и ще си променя отношението към целата менажерия!Ако видя лозунг със съдържание: "НЕ на комунизма и червената мафия в енергетиката, проводник на американските интереси в България! НЕ на енергийната зависимост от САЩ!" ще се прекръстя тук на Кармазъ Гьоз! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още