IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse: Преговаряме с България в рамките на закона

Предварителните разговори с настоящото и предишните правителства са изцяло в нормативната рамка на законодателството на ЕС и България

18:09 | 27.11.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Westinghouse: Преговаряме с България в рамките на закона

Westinghouse Electric се ангажира единствено с процеси и процедури, които са в пълно съответствие с европейското и българското законодателство, съобщиха от американската компания във връзка с новината за строителството на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

До момента всички предварителни разговори с настоящото и предишните правителства са изцяло в нормативната рамка на законодателството на ЕС и България, гарантират от компанията, цитирани от БТА.

Припомняме, че при връщането си от САЩ енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че е имал среща с ръководството на компанията и са обсъдени възможностите за строителството на нов блок в ядрената ни централа.

Тогава Стойнев изрази и своето очакване да няма търг за избор на технология, защото реакторът на Westinghouse е най-модерният и сигурен на този етап.

Това изказване обаче беше посрещнато негативно – експерти и опозиционни политически партии коментираха, че липсата на търг означава неясни условия и е нарушение на европейското законодателство. От ГЕРБ дори се заканиха да сезират енергийния комисар Гюнтер Йотингер по казуса.

По-късно премиерът Пламен Орешарски успокои, че изборът на изпълнител не е предрешен и намекна, че търгове ще има. Съмненията, че Стойнев не е работил с мандат на правителството пък бяха опровергани от самия енергиен министър, който категорично заяви, че е действал със знанието на Министерския съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Руменчо - и да се качиш на черешата и да не се качиш, все ще ти докарат горския да те отстреля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
rumen221
преди 10 години
3. Излишъците- Изискването по програма 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36% - преизпълнили сме и директивата 2099г.!4. Предстоящ остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Потребление от 7 GW има само 2-4 седмици в годината.От май до септември потреблението варира около 2,5-4,5 GW.По-скоро много остър дефицит на плащащи подкупи в енергетиката, любимия отрасъл на корумпираните червенотиквеници (а отскоро и на мафиотите от ДПС) има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
rumen221
преди 10 години
Енергетиката е в остър дефицит на мощности1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но- През тихия мъглив януари язовирите са празни, потдържаме топъл и студен резерв от по 1,0 GW и остават ОПЕРАТИВНИ 6,8, което е с 0,6 по-малко от НЕОБХОДИМИТЕ 7,4 GW 3. Излишъците- Изискването по програма 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36% - преизпълнили сме и директивата 2099г.!4. Предстоящ остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"......в рамките на закона.."Разбира се кой би си помислил че Westinghouse ще се забъркат в незаконни дела!? Имат ИМЕ да пазая за разлика от законотворците ни /доказали че изобщо не им пука какво мислят за тях/ ......!!!! Поставят ли така отговора си обаче, възникват основателни съмнения! Съмнения за КАЧЕСТВОТО на закона ни де не за американската компания! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Не ни ли стигат американските бази у нас?Какво е това странно правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още