IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев е преговарял в САЩ с мандат от правителството*

Все още не се е стигнало до избор на изпълнител за нов блок на АЕЦ „Козлодуй”, заяви енергийният министър

12:35 | 26.11.13 г.
Стойнев е преговарял в САЩ с мандат от правителството*

Правителството е дало мандат на Стойнев за преговори за нов блок на АЕЦ „Козлодуй”, уточни самият той, цитиран от агенция „Фокус”. По-рано тази сутрин лидерът на БСП в Плевен Румен Петков изрази съмнение, че енергийният министър е действал по поръчка на Министерския съвет при срещите си с представители на Westinghouse в САЩ.

Драгомир Стойнев уточни още, че сега първо ще бъде даден мандат на Българския енергиен холдинг да преговаря, за да бъде намерен моделът за финансиране на проекта. Едва след това ще може да бъде търсен избор на изпълнител, коментира още той. 

Припомняме, че при завръщането си от САЩ енергийният министър заяви, че ще изготви доклад за посещението си отвъд Океана и ще предложи на правителството преговори с американската компания. Тогава той беше убеден, че няма да се наложи конкурс за избор на технология, защото реакторът АР 1000 на Westinghouse е от ново поколение и от тази технология по-сигурна в света няма.

Именно тази позиция не се хареса на партиите извън управлението. „Демократи за силна България” определиха проекта като „американско Белене”, а от ГЕРБ се заканиха да сезират енергийният комисар Гюнтер Йотингер за случая.

„Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия”, се казва още в официалното изявление на най-голямата опозиционна партия в 42-то Народно събрание.

От "Движение България на гражданите" изразиха съмнение, че с преговорите с Westinghouse правителството се опитва "да се хареса на западните ни партньори".

Днес премиерът Орешарски коментира, че идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" тепърва ще се разработва и предстои да се решава дали да се организира конкурс за изграждането му.

„Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор“, заяви министър-председателят.

Изявлението на Стойнев беше направено след присъждането на Наградата на Баварското представителство в България.

По време на официалната церемония министърът беше категоричен, че България тръгва по пътя на икономическия растеж и това го показват не само данните за третото тримесечие, но и прогнозата за следващата година. 

Този очакван ръст на икономиката у нас е потвърден, както от Световната банка така и от Международния валутен фонд и Европейската комисия, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. 

"Нашето желание е този икономически растеж да бъде по-голям от 2%, за което е необходимо подобряването на бизнес климата в страната", обяви той и допълни, че българското правителство вече предприе нужните мерки за намаляване на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, заяви министър Стойнев.

* Информацията е допълнена с изявленията на енергийния министър за икономическия ръст през следващата година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още