IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата води преговори за купуване на „Ремотекс“ в Раднево*

Държавата ще изплати еднократна социална помощ на работниците от предприятието

14:26 | 20.12.13 г. 5
Държавата води преговори за купуване на „Ремотекс“ в Раднево*

„Ремотекс“ в Раднево трябва да бъде държавна фирма, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев, като посочи, че тече процес на преговори за закупуване на дружеството, съобщи БТА.

Той уточни, че на този етап собствениците на фирмата искат много висока цена. В момента икономическият министър Стойнев и социалният Хасан Адемов са в Раднево, за да се запознаят на място с проблемите в предприятието.

„Важна е и цената, на която ще се придобие предприятието „Ремотекс – Раднево“ ЕАД“, подчерта министър Стойнев. Според него държавата не може да купи всяко предприятие, което е в затруднение, но „Ремотекс – Раднево“ ЕАД“ е стратегическо за енергийния сектор у нас, съобщават от пресцентъра на министерството.

Икономическият министър увери служителите на завода, че след като дружеството се придобие от държавата, то ще се модернизира, ще се осигури работа на служителите в него и заплатите ще се изплащат регулярно.

Придобиването на мажоритарен дял от държавата ще позволи запазване на работните места и регулярно изплащане на заплати. „Придобиването му от държавата зависи изцяло от провеждането на успешни преговори с неговия собственик след Нова година“, допълни още Стойнев.

Днес министърът на труда Хасан Адемов обяви, че заради тежката ситуация с неизплащането на заплатите в завода министерството ще отпусне еднократна социална помощ на работниците, които нямат други доходи, от по 325 лева.

Адемов мотивира отпускането на еднократната социална помощ с това, че в предприятието в Раднево работниците не са получавали възнаграждения от почти година, а сред тях има изпаднали в крайна бедност и в невъзможност да се справят. Работниците ще трябва да подадат декларации за получаване за еднократната помощ и тези от тях, които отговарят на условията, ще бъдат подпомогнати 4за коледните празници.

Близо 550 работници от завода над десет месеца не са получавали заплати и от два месеца стачкуват.

Социалният министър припомни, че българските работодатели дължат общо 69 млн. лева на работници и служители от неизплатени заплати.

Малко по-рано Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, предположи пред агенция Фокус, че днешното посещение на енергийния министър в завода в Раднево може би означава, че „държавата иска да откупи мажоритарния пакет акции от собственика".

„Ремотекс – Раднево“ ЕАД е едно от най-големите ремонтно възстановителни фирми в страната за ремонт на тежко миннодобивно, транспортно и енергетично оборудване и производство на резервни части.

В момента в предприятието работят 561 души и задълженията на настоящия собственик за заплати към тях са в размер на 3,5 млн.лв.

Фирмата беше приватизирана през 2002 година.

* Допълнена с изказването на министър Стойнев към 16.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
CGY
преди 10 години
Ако мнозинството предприятия бяха продадени (че и дори подарени) на капиталисти, то сега можеше да се сравняваме с Полша и Чехия. За съжаление, те бяха "поверени" на номенклатурчици, които си нямаха представа от пазар, а за източването и дребното заблажване не им и беше нужно. В конкретния случай, да се минава през несъстоятелност и продажба на активите! Ако предприятието има потенциал, то ще се намери кой да ги купи, ако ли не - хлопва кепенците и толкоз. Абсурдно е провеждането на социална политика през държавните предприятия да изживява ренесанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Примерно като ВМЗ Сопот - което го рестартират поне за 10-ти път.Или може БДЖ като други държавно предприятие което получава рестарт всяка година. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
space-man
преди 10 години
"то ще се модернизира, ще се осигури работа на служителите в него и заплатите ще се изплащат регулярно." Това цепи мрака на българската икономика. Веднага се сещам за една камара предприятия които бяха раздадени при масовия грабеж оглозгани и опоскани от назначени капиталисти, които също могат да бъдат купени обратно от държавата. Това се вика рестарт на икономиката, а и пари в резерва бол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
p_trade
преди 10 години
''Фирмата беше приватизирана през 2002 година.''Май се обърка малко пурво виж за коя фирма става дума и кога е приватизирана и тогава намесвай Костов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
valentin11058030
преди 10 години
видя се че часника е добре ако държавата му гарантира покупките,даже не са кадърни от алчност-да оставят хората без заплати-изглежда приватизацията на Костов Е ПЪЛЕН ***-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още